Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egyre több virágos réttel találkozhatunk majd Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2021. április 28. 13:35
Egyre több virágos réttel találkozhatunk majd Gyulán
Az első gazdaságosan fenntartható zöldfelületet a Fehér Holló mögötti területen hozták létre

bányai györgyszászné várkonyi adrienn és kiss szabolcs

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Több magyar városhoz hasonlóan Gyulán is egyre több virágos réttel találkozhatnak majd a helyiek és a fürdővárosba látogatók – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet április 28-án tartott Szászné Várkonyi Adrienn városi főkertész, Bányai György, a Gyulai Közüzemi NKft. üzemvezető-helyettese és az ötletgazda, Kiss Szabolcs önkormányzati képviselő az egykori Fehér Holló étterem mögötti területen. 

– Egy év eleji csatornakotrás következtében sérült a zöldfelület, akkor jutott eszembe, hogy érdemes lenne egy virágos rétet létrehozni a helyén – fejtette ki Kiss Szabolcs, hozzátéve, hogy ötletét az önkormányzat és a Gyulai Közüzemi NKft. is támogatta.

Mint ismertette, a Virágos rét elnevezésű projekt a Közüzem anyagi támogatásával valósult meg. A kialakított zöldfelület városképi szempontból és a rovarvilág számára is hasznos lehet, ráadásul gazdaságilag is előnyös, hiszen kevesebbet kell gondozni, mindössze évi két kaszálást igényel majd a rét – ecsetelte.

Az önkormányzati képviselő elmondta: a magokat néhány napja szórták el a Közüzem munkatársai az egykori Fehér Holló mögötti területen. Az első virágok várhatóan heteken belül láthatók lesznek majd.

Szászné Várkonyi Adrienn kifejtette: örömmel fogadták a kezdeményezést, hiszen a zöldfelület-fenntartás gazdagságosabbá tétele évek óta napirenden van a gyulai önkormányzatnál. Elmondta: a városban több hasonló területet alakítanak majd ki.

– Cickafark, zsálya, pásztortáska, zsázsa, boglárka, orbáncfű nő majd a kiválasztott területeken – fűzte hozzá a főkertész, aki arra is felhívta a lakosság figyelmét, hogy a magok miatt a kaszálékot otthagyják majd a terepen, így maradhatnak szépek az újonnan kialakított rétek.  

– A Temesvári út mentén néhány éve pipacsos, vadvirágos terület volt látható, tömegek jártak a csodájára. Jól látszik, hogy ha egy terület intenzívebben fenntartott, vagyis ha évi egy-két alkalom helyett ötször-hatszor nyírjuk az ottani növényzetet, akkor ezek a szép, tarka felületek egy idő után megszűnnek, és csak az egyszikűek maradnak a területen – mondta el a terület gondozása kapcsán Bányai György

A szakember arról is beszélt, hogy ez alkalommal négy kiló speciális műrétkeveréket vetettek el, ami az egyszikűek mellett 25 százalékban tartalmaz virágmagokat.

Hozzátette: a virágos rét több szempontból is hasznos, hiszen kedvezően befolyásolja a városi klímát, jobban megköti a port, és esztétikusabb is, mint az egyszínű zöldterület.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)