Fotó: pixabay.com
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A metszések és a lemosó permetezés után a talajlakó zöldségeinkre fordítsunk figyelmet.
Sok zöldségnek már talajban lehet a helye! Vethető a zöldborsó, vöröshagyma, sóska, spenót, hónapos retek, sárgarépa, petrezselyem, kapor, burgonya, fokhagyma, káposztafélék és a fejes saláta. Védett, meleg helyen el lehet vetni a paradicsomot, paprikát és a tojásgyümölcsöt (padlizsán) hajtatásra, előnevelésre. A csírázásig ezeket az előnevelésre szánt magvetéseket egy üveglappal vagy folpakkal takarjuk le az egyenletes csírázás érdekében! Ezeknek a magvetéseknek a talaja általános virágföld legyen, hogy könnyen lehessen majd tűzdelni, ha eljön az ideje. A szeles idők miatt (böjti szelek) hamar kiszárad a talaj felszíne, ezért azt nedvesen kell tartani a könnyebb csíráztatás érdekében. Különösen a gyökérzöldségek érzékenyek a kiszáradásra, főleg ha nem vetettük elég mélyre.
A vetési mélységről megoszlanak a szakmai vélemények. Van, aki szerint meg kell hallania a magnak a harangszót, nekem azonban a mélyebben vetett magok jobban, egyenletesebben keltek. A magokkal kapcsolatban jegyzem meg, hogy egy-két szép, egészséges sárgarépát eldughatunk vetőmag nyerése céljából. Ez a lehetőség fennáll a petrezselyem, cékla, és a zeller esetében is. A vetőmagnak nevelt növényeket lehetőleg minél messzebbre ültessük egymástól, hogy a keresztbe porzást elkerüljük.


























