Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jelesre vizsgázott az Állami Számvevőszék ellenőrzésén a gyulai önkormányzat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2021. február 16. 13:10
Jelesre vizsgázott az Állami Számvevőszék ellenőrzésén a gyulai önkormányzat
A szervezet a korrupció elleni védettséget és az átláthatóságot vizsgálta

Az Állami Számvevőszék január 29-én fejezte be a magyarországi önkormányzatok és önkormányzati hivatalok integritásának, azaz a korrupció elleni védettségének jelen idejű monitoringértékelését – közölte Görgényi Ernő polgármester február 16-i sajtótájékoztatóján.

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Mint mondta, az ellenőrzés egy európai uniós projekt keretén belül valósult meg.

– Integritásnak nevezik azt az állapotot, amelyben átlátható és elszámoltatható egy szervezet működése, ez elősegíti a korrupció és az egyéb visszaélések megelőzését. Ennek a letéteményese a megfelelő szabályozottság.

A városvezető hozzátette: az ÁSZ ennek értelmében átvizsgálta a gyulai önkormányzat és polgármesteri hivatal valamennyi szabályzatát, a közpénzek felhasználására vonatkozó helyi jogszabályokat.

Kiemelte: a vizsgálat alapján a Békés megyei önkormányzatok „bizonyítványa” 4,2 lett, amíg a fürdőváros önkormányzat és hivatal minősítése pedig a legmagasabb, 5-ös osztályzatot kapta.

– Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a szabályozottság, a jogszabályokban előírt belső szabályzatok és nyilvántartások megléte tekintetében jeles az eredményünk, mint ahogy azok megfelelő tartalma és gyakorlati alkalmazhatósága tekintetében is – hangsúlyozta Görgényi Ernő.

Aláhúzta: az ÁSZ megállapításai között fontosnak tartja azt, amelyben közölték, a szabályozások és nyilvántartások célja nem önmagában a jogszabályi rendelkezések betartása, hanem az önkormányzat szabályozottságán keresztül, a szabályszerű és csalásmentes gazdálkodás feltételeinek megteremtése, ezáltal az Alaptörvényben előírt átláthatóság és elszámoltathatóság elvének érvényesítése.

Mint fogalmazott, átláthatók a közpénzek elköltésére, a közbeszerzésekre vonatkozó folyamatok, valamint teljesen világosak és jogszerűek a felelősségi viszonyok, tehát ha történik visszaélés, akkor tetten lehet érni a felelőst.

– Az elmúlt tíz évben nem volt jogvita a gyulai beszerzésekkel kapcsolatban, a közpénzek felhasználásával kapcsolatban, és önkormányzatunkat, valamint a polgármesteri hivatalt semmilyen hatóság nem marasztalta el ezekben a tárgykörökben.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)