Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Új tárgyak láthatók az ablaktárlaton

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2021. február 15. 18:03
Új tárgyak láthatók az ablaktárlaton
Mutatjuk, mit nézhetsz meg ezen a héten

Múlt héten egy jurátus szablyát láthattak az érdeklődők az Almásy-kastély télikertjében

Fotó: Erkel Ferenc NKft. 

Az Almásy-kastély télikertjében egy 19. századi tajtékpipa, az Erkel Ferenc Emlékház bejáratánál egy falióra látható péntekig az ablaktárlat keretében.

A kiállítóhelyek közösségi oldalán a szokásoknak megfelelően az elmúlt héten látható műtárgyakat is bemutatták.

Mint írták, az Almásy-kastélyban az érdeklődők egy jurátus szablyát láthattak, amely egykor a jogi kar hallgatóinak ünnepi viseletéhez tartozott. Az 1848–49-es szabadságharchoz önként csatlakozó, több ezer fős jurátus fiatalság – fegyverhiány miatt – a díszfegyvert használta a harcokban. A télikertben kiállított darabot 1960 áprilisában vásárolta a gyulai Erkel Ferenc Múzeum Kiss István gyulai lakostól – olvasható az oldalon.

Az Erkel Ferenc Emlékház bejáratánál egy 19. század második feléből származó, medve alakú dohánytartót mutattak be a múlt héten. A kiállítóhely közösségi oldalán közzétett posztból kiderül, a dohánytartó kisbödön az alföldi fazekasközpontokból az ország minden területére eljutott. A sublótra vagy az asztalra helyezett ijesztő medvealak arra szolgált, hogy a gyerekeket távol tartsa a benne tárolt dohánytól, a pipázás szokásának hanyatlása után pedig egyebek mellett cukrot tartottak benne. A bejegyzésben arra is kitérnek, hogy Erkel Ferenc egyik szenvedélye a ráérős, hosszas pipázás volt, így nem véletlen, hogy a dohánytartót a múzeum „Erkel-emlékszobájában” őrzik.

A bemutatott műtárgyakról a kiállítóhelyek Facebook-oldalán lehet bővebb információt találni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)