Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Várjuk meg a tavaszt!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2021. február 14. 07:00
Várjuk meg a tavaszt!
Virágok átültetése

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Felvetődött több virágkedvelő társamban az a gondolat, hogy most ülteti át a kedvenc növényeit. Amennyiben nem égetően sürgős a dolog, akkor inkább várják meg, hogy a fagyok elmúljanak, úgyis csak utána tehetik ki a virágaikat a szabadba.

Már korábban javasoltam, hogy használjunk naplót, amelybe feljegyezhetjük az esedékes átültetéseket is. Mai világunkban a soron következő tevékenységeket felírhatjuk a telefonunkba is, amely ezután a kellő időben jelezni is fog nekünk. Hamarosan – a metszéseket követően – a lemosó permetezésekre is gondolnunk kell.

A permetezőgépeket vegyük elő, és készítsük fel a szezonra, hogy ne akkor kelljen bajlódnunk velük, amikor már használni szeretnénk! Alapvető dolog a dugattyú és a szelepek állapotának ellenőrzése. Amennyiben a dugattyúgumik elöregedtek, kopottak, ne restelljük kicserélni azokat! A szelepezés golyós szelepekkel van a legtöbb gépben megoldva. Ezeknél elképzelhető az oválisra vagy vállasra való kopás, ezek cseréje is szükséges. Ne feledkezzünk meg arról, hogy két szelep van a gépekben, ne csak az egyiket ellenőrizzük! A golyók illeszkedő fészkét is takarítsuk meg! Amennyiben erősen deformálódott a szelepfészek, nagyon finom csiszolóvászonnal (smirgli) egy vékony, gömbölyű végű szerszám segítségével csiszoljuk egyenletesre, hogy a golyó jól illeszkedjen a fészekre! A tömítéseket is ellenőrizzük! Nagyon fontos, hogy a kézi záró-nyitó szelep is jól zárjon. Amennyiben kicsit is enged, cseréljük ki a tömítőlapot! A permetezőszárban és a markolatban lévő szűrőt is tisztítsuk meg, illetve ha szükséges, cseréljük ki! Sok kellemetlen vesződségtől kíméljük meg.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)