Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Operatív törzs: még többen használhatják ingyenesen a közösségi közlekedést

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MTI • HÍREK • 2020. december 17. 13:30
Operatív törzs: még többen használhatják ingyenesen a közösségi közlekedést
Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges

Az egészségügyi dolgozók mellett már a védekezésben részt vevő szociális dolgozók, rendőrök, katonák és a közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

gál kristóf

Fotó: koronavirus.gov.hu

Gál Kristóf azt mondta: a kormány az ingyenes utazási lehetőség biztosításával is a vírussal szembeni eredményes küzdelmet támogatja, egyben ezzel is elismeri az érintett területeken dolgozók munkáját.

Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a dolgozó a veszélyhelyzettel összefüggően vagy a koronavírus-járvány következményeinek ellátása érdekében lát el feladatokat – emelte ki az ORFK szóvivője.

Szintén a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes kijárási tilalom betartatásáért és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását is – folytatta Gál Kristóf. Hozzátette: az erről szóló kormányrendelet már olvasható a Magyar Közlönyben.

Az év végén, december 28-án 18 óra és január 1-jén reggel 6 óra között az amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni, felhasználni – fűzte hozzá. Aki ezeknek a pirotechnikai termékeknek a forgalmazására, birtoklására, illetve felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi, akár 150 ezer forinttal is büntethető szabálysértést követ el – jegyezte meg.

Hozzátette: a szentestére vonatkozó szabályokról hétfőn várható döntés.

Gál Kristóf tájékoztatása szerint a rendőrök szerdán a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt országszerte 221 emberrel szemben intézkedtek, ez a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már összesen 13 880 rendőri fellépést jelent ilyen ügyben.

A szerdai maszkviseléssel kapcsolatos intézkedések közül 196 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt. Közülük 53 embert figyelmeztettek, 72 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 71 feljelentést tettek.

Emellett a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken szerdán 3, míg üzletekben és bevásárlóközpontokban 22 emberrel szemben léptek fel a rendőrök maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – ismertette az ORFK szóvivője.

A kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 619 rendőri intézkedésre volt szükség országszerte. Ezek közül 165 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 454 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására és az üzletben való tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Gál Kristóf elmondta: a budapesti rendőrök szerdán egy IX. kerületi étkezdét ellenőrizve azt tapasztalták, hogy az ott tartózkodó tulajdonos és három alkalmazottja nem viselt maszkot, ezért helyszíni bírságot szabtak ki és az étkezdét közigazgatási hatósági intézkedésként 30 napra bezárták. A kormányrendelet hatályba lépése óta már száz üzlet, vendéglátóhely, illetve szolgáltató ideiglenes bezáratását rendelték el a szabályok be nem tartása miatt – ismertette.

Az ORFK szóvivője közölte: a kijárási tilalmat szerdán 311-en szegték meg, közülük hárman nem tartották be a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezést. A kijárási korlátozást november 4-étől vezették be, amelyet a kijárási tilalom november 11-étől váltott fel. November 4. óta a rendőröknek 13 741 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek.

Szerdán is ellenőrizték a Magyarországon személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők közül 74-et helyszíni bírsággal sújtottak, egyet pedig figyelmeztettek. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 7732 rendőri intézkedésre volt szükség.

A hatósági házi karanténban lévőket a rendőrök szerdán 16 079 alkalommal ellenőrizték személyesen a helyszínen, és újabb 5745 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Jelenleg 44 248 ember járványügyi megfigyelése illetve elkülönítése van hatályban. Közülük 4361-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)