Fotó: rendegykattintasra.hu
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Lehullott a gyümölcsfáinkról a lomb. Elvileg és gyakorlatilag is megérettek a metszésre a kopasz ágak.
Vannak, akik külföldön vagy az ország másik végében keresik a kenyerüket, és úgy gondolják, bizonytalan a tavaszi időszakban a kertjük művelése. Nos, ők egy kicsit előre dolgozhatnak. Természetesen a tavaszi metszés a fagyok után célravezetőbb, de a szükség törvényt bont. Ellenőrizgessünk a kertünkben! Nézzük meg, hogy betakartunk-e minden fagyérzékeny növényt, kutak, szivattyúk rendben – és víz nélkül! – vannak-e.
Az eltárolt zöldségeket, gyümölcsöket rendszeresen ellenőrizzük, hogy ne legyenek közöttük romló darabok! A pincében is meg kell kóstolni a szőlő levét, nehogy megpimpósodjék. Az ősz folyamán kifőzött cefre elpálinkásodását is ellenőrizzük, illatilag és ízileg, hogy húsvétig, ha lehet, kitartson!
A kertben járogatva nézzük meg, hogy hova lehet kiakasztani madárkáknak egy kis eleséget. Ne sajnáljuk tőlük azt a pár forintot napraforgómagra! Az itatásukról se feledkezzünk meg, főleg, ha olyan edényt teszünk ki nekik, amelyben még fürdeni is tudnak.
A szobanövényeink többnyire megszenvedik a téli hónapokat a száraz, meleg lakásokban. Sokan úgy gondolják, hogy a konvektorra, radiátorra tesznek fel tálcában vagy tepsiben vizet, és ezzel meg van oldva a párásítás. A gőzölés igen, de nem a párásítás! Ebben az esetben ne rakjuk közvetlenül a hőforrásra a párologtatót, hanem inkább alá!