Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Lenin-szobor előtt Aranykapu vásár várta a gyulaiakat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPMAGAZIN • 2020. december 01. 19:00
A Lenin-szobor előtt Aranykapu vásár várta a gyulaiakat
Gyulai Hírlap, 1989. december 1.

A trafikban 4 forint 60 fillért kért az újságárus egy Gyulai Hírlapért. Politikai rendszerváltás szem- és fültanúi voltak a gyulaiak: kérdés lett az MSZMP pártszékházának a sorsa, a „négy igenes” népszavazáson 14 507 gyulai vett részt, dr. Szigeti Zoltán tudományosan megalapozott politikai döntéseket ígért. A Gyulai Hírlap megírta, hogy leválik a Békés Megyei Lapkiadó Vállalatról – amelynek felelős kiadója dr. Árpási Zoltán volt –, s a jövőben a városi tanács gyakorolja a kiadói jogokat. Gyula Város Tanácsának V. B. termelésellátás-felügyeleti osztálya meghirdette az „Aranykapu vásárt”, amit az Április 4. téren, a Lenin-szobor előtt rendeztek meg december 9 és 24. között. A Bárdosi garázsváros betörői pedig bűnügyi őrizetben várták a közelgő karácsonyt.

A TELJES LAPSZÁM ELOLVASHATÓ A GYULAI HÍRLAP ONLINE ARCHÍVUMÁBAN. E-ELŐFIZETÉS 3500 FT/ÉV

 

Mi legyen a pártszékház sorsa? – tette fel a sokakat érdeklő kérdést első oldalán a Gyulai Hírlap. „A volt pártszékház közhasznú célra való felajánlását örömmel üdvözöljük, és a lakosság nevében köszönjük. A városi tanács vezetői ez ügyben már konzultáltak a gyulai egészségügyi és közoktatási szakemberekkel. Javaslatukra szakértői bizottságot hoztak létre, tagjai tekintélyes orvosok, pedagógusok, mérnökök, jogászok és közgazdászok. A bizottság feladata: összegyűjteni és sorolni az igényeket, az épület műszaki állapotának felmérése, az átalakítási lehetőségek vizsgálata, gazdasági számítások elvégzése (…) A bizottság szívesen támaszkodik a lakosság véleményére is, ezért, kérjük, akinek van javaslata az épület hasznosításával kapcsolatban, azt jelezze a Gyulai Hírlap szerkesztőségének.”

A népszavazás városi eredményeit a tanácselnök felvezetőjével közölte lap. „Kevés belpolitikai eseményt előzött meg az utóbbi 40 évben olyan – ellentmondásokkal terhelt – vita, mint az 1989. november 26-ára kiírt országos népszavazást (…) Úgy tűnik, ismét a >>csendes<< tömegnek és nem a szélsőségekben gondolkodóknak lett igaza (…) A lakosság szíves tájékoztatására közreadom a népszavazás városi eredményeit: dr. Takács Lőrinc”.

Új szelek fújtak a tanácsházán. „A település önkormányzata a jövőben várhatóan nagyobb hatáskörrel és felelősséggel dönthet a helyi, lakosságot érintő kérdésekben. Ahhoz, hogy e döntések itt, Gyulán is széleskörűen megalapozottak legyenek. Ismerni kell a lejátszódó társadalmi jelenségeket, a belső folyamatokat és az emberi kapcsolatok, magatartások alakulását” – írta dr. Szigeti Zoltán, aki bejelentette, hogy a városi tanács végrehajtó bizottsága támogatja a szociológiai kutatásokat, és elfogadta Gyula város középtávú szociológiai vizsgálat programját.

A Magyar Demokrata Fórum gyulai szervezete nyílt levelet címzett Szabó Miklós országgyűlési képviselőhöz. „Az ön visszahívására kezdeményezett aláírásgyűjtő akciónk sikerrel járt. Összegyűlt a szükséges számú aláírás. Időközben az Országgyűlés elfogadta az új választójogi törvényt, amely visszamenőleg is megszünteti a visszahívás intézményét, így az eljárást kezdeményezni nem áll módunkban (…) Úgy ítéljük meg, hogy az ön tevékenysége mindeközben alapvetően nem változott. Legutóbbi parlamenti interpellációja pedig híven tükrözte az ön képviselői hitvallását. Ebben a volt pártja által előszeretettel alkalmazott B-listázás esetleges önök elleni alkalmazásának megakadályozását kérte. (…) Mi, gyulai polgárok, kérjük önt arra, hogy a parlament következő ülésszakán csatlakozzék az Országgyűlés feloszlatását képviselők csoportjához. E lépés bizonyítaná, hogy ön a nemzet érdekeit tartja legfontosabbnak. Ha ezt megteszi, megkönnyíti visszatérését a civil társadalom hasznos tagjainak sorába.”

Dancs László, az SZDSZ gyulai csoportjának ügyvivője „Visszhang a VISZ-hangra” címmel közölt írást a „Nyílt tér” rovatban. „Sajnálattal olvastam a Gyulai Hírlap két héttel ezelőtti számában, hogy a VISZ-hang című írás szerzője rosszul értelmezte az SZDSZ gyulai csoportjának rövid távú programját. Úgy gondolom, senki előtt nem kell bizonygatnom, az SZDSZ előtt sokkal súlyosabb, az egész népet érintő feladatok tornyosulnak ezekben a napokban, minthogy időnk és energiánk lenne >>élénk<< érdeklődést tanúsítani egy olyan szervezet iránt, amely saját magát sem tudja hova tenni, s rövid működési ideje alatt immár másodszor próbálja önmagát meghatározni.”  

A Kisgazdapárt tagkönyvosztó gyűlést tartott. A képes rövidhírben ezt írták: „Nemrégiben a TOT Mezőgazdasági Üdülőjében tartotta tagkönyvkiosztó gyűlését a Kisgazdapárt helyi szervezete. Csaknem nyolcvanan vehették át a tagkönyvet. Az egyes sorszámút Pálinkás Jánosnak (képünkön középen), a párt gyulai elnökének nyújtotta át Metz József titkár.”

A Gyulai Húskombinátról is közölt képes hírt az újság. „A Húskombinát tanműhelyében ismét megrendezték a szakma kiváló tanulója országos verseny helyi selejtezőjét. A két 3. osztály négy-négy háziversenyen legjobbnak bizonyult tanulója mérkőzött meg a továbbjutásért. Az elméleti és gyakorlati vetélkedőn hatan vívták ki a jogot arra, hogy a következő fordulóban, amelyet februárban rendeznek meg, indulhassanak. A hat tanuló: Bürgő József, Puskás Lajos, Polgár Sándor, Sztrelovszki János, Szaszkó Mihály és Borsós Csaba közül ketten juthatnak az április végén Szegeden sorra kerülő országos döntőbe.”

Változások előtt állt az MHSZ is. Lup Mihály városi titkár elmondta, hogy gyökeres változás előtt áll a szövetség. Februárban rendkívüli országos közgyűlés lesz, amelytől gyökeres változást várnak. Az már szinte biztosnak látszik, hogy a gazdasági tevékenységet helyezik előtérbe. A szövetségnek önfenntartónak kell lenni, s ezért már januártól szinte mindenre vállalkoznak, amiben üzletet látnak.”

A Gyulai Hírlap 1989. december 1-jei számában Kelló István igazgató a 613. Sz. Ipari Szakmunkásképző-Szakközépiskola vezetői és dolgozói nevében tiltakozott az ellen, hogy Kovács Mihály, az iskola szakmunkása „tudtunk és beleegyezésünk nélkül MSZMP alapszervezetet kíván szervezni a szakmunkásképzőben”.

Minden bizonnyal fellélegeztek a Bárdosi garázsváros tulajdonosai, amikor a Gyulai Rendőrkapitányság bejelentette: „őrizetben a garázsfeltörők”. „Először – november 13-ra virradóra – hat garázst találtak feltörve, valamint egy Wartburg személygépkocsit is >>elkötöttek<< az akkor még ismeretlen tettesek.”

A Gyulai Román Gimnázium fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte. Pályaválasztó fiatalokat várt a Gyulai Szabók Ipari Szövetkezete. Az apróhirdetések között Commodore 64 számítógépet kínáltak garanciával eladásra.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)