Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Ma igazán felértékelődik minden pillanat, amelyet szeretteinkkel tölthetünk”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. MAGAZIN • 2020. november 30. 11:00
„Ma igazán felértékelődik minden pillanat, amelyet szeretteinkkel tölthetünk”
Meggyújtották az első gyertyát a város adventi koszorúján

Görgényi Ernő polgármester ünnepi beszéde az advent első vasárnapján tartott szűk körű gyertyagyújtáson:  

„Miközben a mi világunk, a nyugati civilizációnak nevezett közösség létezésének középpontjában a fogyasztás, az anyagi javak halmozása áll, karácsony közeledtével mégis minden évben hitet teszünk arról, hogy az ünnep értelme nem az ajándékozásban, főként nem az ajándékok vagyoni értékében rejlik, hanem az ünnep lényege emberi kapcsolataink ápolásában, erősítésében áll, az ünnep lényege a szeretet kifejezése mindazok felé, akik fontosak számunkra valamiért, bármiért. Mert ez nemcsak az ünnep lényege, de az élet lényege is. Ezért az is gyakran elhangzik az adventi időszakban, hogy nem csak ilyenkor kellene nyílt szívvel odafordulni embertársaink felé.

Nem kétlem, hogy sokan, talán rengetegen vagyunk, akik megértik a karácsony üzenetét. Nem kétlem, hogy sokan, talán rengetegen vagyunk, akik valóban és őszintén megélik az adventi várakozás csodáját és a szeretet léleképítő varázsát.

Hiszem azonban, hogy a ma élő nemzedékek nagy többsége még sosem élt át olyan időszakot, amikor olyan mélyen megérthette és átélhette volna a karácsony ünnepi üzenetét, mint manapság, a koronavírus-járvány idején.

Mert ma igazán felértékelődik minden pillanat, amelyet szeretteinkkel tölthetünk, ha egyáltalán lehetőségünk van rá, mert a legtöbb esetben valóban csak pillanatokat csenhetünk életünkből arra, hogy személyesen találkozzunk azokkal, akiket igazán szeretünk. Sőt, sokan egyáltalán nem találkozhatnak azokkal, akik a legközelebb állnak hozzájuk. És ennek most, nemzedékek óta először, nem a rohanó élet, a materialista célok utáni rohanás az oka.

Hány és hány család éli most mindennapi életét egymástól elrekesztve egy parányi képződmény, egy vírus miatt. Hány és hány család nélkülözi most a szeretetteljes együttlétet, az ölelést, a szeretett gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, testvér érintését, gyöngéd simogatását, csókját.

Most érezhetjük át igazán a felszabadult, örömteli együttlét értékét, most, amikor hiányzik, amikor nem a mi akaratunktól függ, hogy kikkel, hol és mennyi időt töltünk együtt.

Ezért igazán különleges az idei advent. A várakozás időszaka mindannyiunkat el kell gondolkoztasson arról, hogy mi az igazán fontos a világon, mi az, ami nélkül nem lehet élni, de legalább is ami nélkül keserű és sótlan az élet. És ez semmiképpen nem a tárgyiasult formában megjelenő ajándékok tömege, hiszen azokat csomagküldő szolgálattal is eljuttathatjuk bárkinek. A koronavírusnak nevezett parányi kórokozó arra taníthat meg bennünket, akik a nyugati civilizáció egyre torzabb világában élünk, hogy az igazi érték a szeretet és az a lehetőség, amikor azt megélhetjük a számunkra fontos emberekkel való együttlétünk során.

Advent első vasárnapján egyet kívánok mindenkinek: a karácsonyt szeretteivel élje meg jókedvűen és egészségesen. És még valamit: miután elmúlt a járvány, akkor se feledjük el sohasem, hogy az élet legszebb pillanatai azok, amikor szeretteinkkel lehetünk együtt jókedvűen és egészségesen.”

GYULAI HÍRLAP • 2020. november 30. 11:00
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)