Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Receptekkel a szív egészségéért

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2020. november 21. 16:00
Receptekkel a szív egészségéért
Az Egészségfejlesztési Iroda receptversenyének győztesei

A szív világnapja alkalmából receptversenyt hirdetett az Egészségfejlesztési Iroda. Olyan pályázatokat vártak, amelyek a hagyományos alapanyagokat és a magyaros ízeket helyezik előtérbe, de az egészséges táplálkozás irányvonalát képviselik. A recepteket szakmai zsűri véleményezte, a helyezetteket a Kihívások ideje elnevezésű megmérettetés átadóján díjazták. Mutatjuk a legjobbakat.

1. Bődi Réka vöröslencsés bolognai raguja

Hozzávalók:

  • 1 bögre vörös lencse
  • 1 doboz paradicsomszósz
  • só, bors, bazsalikom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 fokhagyma
  • spagettitészta
  • darált magok (a tetejére)

A hagymát megdinszteljük, majd belereszeljük a fokhagymát, felöntjük vízzel, és hozzáadjuk a vöröslencsét. Mikor megfőtt (kb. 10 perc), hozzáadjuk a paradicsomszószt is. Ízlés szerint fűszerezzük, mehet bele a friss bazsalikom is. Közben a spagettit is kifőzzük. Tálaláskor a tetejére darált magokat szórunk.

2. Pallag Jánosné egészséges brassói aprópecsenyéje

Hagymát pirítok, lepirítom a sertéscombot, majd sót, borsot, fokhagymát, egy kevés fűszerpaprikát és egy teáskanál paradicsompürét adok hozzá. Kevés vizet öntök alá, és puhára párolom a húst. Közben megpucolok egy nagy fej zellert, sóval, fokhagyma-granulátummal ízesítem, majd olívaolajban átforgatom, és 200 °C-ra előmelegített sütőben pirosra sütöm. Végül a hússal összeforgatom, és tálalom. Csemegeuborkát kínálok hozzá.

3. György Zsuzsanna óvári halfiléje

Hozzávalók:

  • 400 g halfilé
  • 100 g vöröshagyma
  • 80 g gépsonka
  • 80 g óvári sajt
  • 80 g csiperkegomba
  • 10 ml étolaj
  • só, bors, petrezselyemzöld

A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a gombát megmossuk, szeletekre vágjuk, a petrezselyemzöldet finomra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát az olaj egyharmadán aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket. Rövid pirítás után, hozzátesszük a szeletekre vágott gombát, és közepes lángon saját levében készre pároljuk. Miután a gomba megpárolódott, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet is. Míg a gomba párolódik, a halat kiolajozott sütőtepsire helyezzük, és befűszerezzük. A befűszerezett halra ráhalmozzuk a pirított gombát. Ráhelyezzük a szeletelt sonkát, és a szeletelt sajtot is rátesszük, végül 170 °C-on, 15–20 perc alatt készre sütjük. Külön elkészített rizibizivel tálaljuk.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)