Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A cukorbetegség

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. november 14. 14:43
A cukorbetegség
A Mentális Egészségklub foglalkozásai

A mai rohanó világban egyre több stressz ér minket, az állandó időhiány miatt pedig sokunk elhanyagolja a megfelelő rendszerességű és minőségű étkezéseket, illetve a testmozgást. Természetesen ez az életmód nem jár következmények nélkül, hiszen számos – az egészségünkre káros – hatást gyakorol szervezetünkre, melyek közül most a diabetes mellitust szeretnénk kiemelni a cukorbetegség világnapja (november 14.) alkalmából.

A cukorbetegség olyan anyagcsere-betegség, amelyben a vérben levő cukor (glükóz) nem képes a sejtekbe jutni az inzulin hiánya vagy csökkent hatása miatt. Az inzulint a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelik. A feladatuk a vér cukorszintjének szinten tartása úgy, hogy a cukor bejuthasson a sejtekbe, és ezáltal csökkenhessen a vércukorszint. Abban az esetben, ha a szőlőcukor nem képes bejutni a sejtekbe, hanem a vérben marad, emelkedik a vércukorszint.

A cukorbetegségnek számtalan megjelenési formája lehetséges. Az 1-es típusú (inzulinfüggő) cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy a cukorháztartás egyensúlyának megtartásához vagy egyáltalán nem képes, vagy nem tud elegendő mennyiségű inzulint termelni. A bő vizeletürítéssel, fogyással és gyakori szomjúságérzéssel járó betegség főként a gyermekeket és a fiatalokat érinti. Ennek kezelése inzulin beadásával történik.

Többnyire az egészségtelen életmód következtében, főleg idősebb korban jelentkezik a 2-es típusú cukorbetegség, melynek oka az inzulintermelés elégtelensége vagy hatásának gyengülése, melynek következtében a glükóz a vérben marad, ezzel megnövekedett vércukorszintet okoz. A hosszú távú szövődmények – mint például a vesekárosodás, szív- és érrendszeri betegség, szemkárosodás, csontritkulás – megelőzése érdekében mindenképpen szükséges a terápia mielőbbi megkezdése, ami lehet diéta, mozgás, gyógyszeres kezelés vagy inzulinkezelés.

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran éveken keresztül tünetek nélkül marad, ezért is fontos, hogy az apróbb jeleket is időben észrevegyük, és ne sajnáljuk az időt a szűrésen való részvételre. A hajlatokban kialakuló bőrelváltozások, lassan gyógyuló sebek, homályos látás, valamint gyakori vizeletürítés jelzésértékű lehet.

Érdemes megemlíteni a terhesség kapcsán kialakuló ún. terhességi diabéteszt, amely országunkban is egyre nagyobb számban fordul elő.  A baba megszületése után ez a típusú cukorbetegség általában megszűnik, de a későbbiekben további ellenőrzést igényel mind az anya, mind a gyermek szempontjából

Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy ennél magasabb, illetve ha a cukorterhelés 120 perces értéke 11,1 mmol/l vagy magasabb. A cukorbetegség szűrése terheléses vércukorvizsgálattal (OGTT teszt) történik, melynek során a páciens az éhgyomri vércukorszint megmérését követően vízben elkevert glükózt fogyaszt, ezt követően pedig bizonyos időközönként újra ellenőrzik az aktuális vércukorszintet. Hasznos lehet otthonra is beszerezni egy vércukormérő készüléket, amely egy csepp ujjbegyből nyert vérből képes megmutatni az értéket, így rendszeresen ellenőrizhetjük magunkat.

De mit tehetünk a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása ellen? Kerüljük a túlzott zsírfogyasztást, az előre csomagolt, finomított élelmiszereket, és válasszuk inkább a teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket és zöldségeket! Emellett fogyasszunk naponta 2-2,5 liter vizet, és mozogjunk rendszeresen! Próbáljuk mérsékelni a bennünket érő stresszt, illetve tanuljuk meg kezelni, elengedni azt. Ebben segítségükre lehetnek a Mentális Egészségklub foglalkozásai is, amelyeket november 30-án rendeznek meg az Egészségügyi Alapellátási Intézményben.

Bár valóban nem könnyű változtatni életmódunkon, de hosszú távon mindenképpen megéri, hiszen számos betegség kialakulása mérsékelhető így.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)