Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ösztöndíjakat adott át Gyulán Soltész Miklós

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. október 16. 15:00
Ösztöndíjakat adott át Gyulán Soltész Miklós
Az államtitkár két román iskolás diákot díjazott a fürdővárosban

Október elején Gyulán járt Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki a nemzetiségi ösztöndíjakat adott át a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium két tanulójának.

Sztrein Virág Brigitta és Szelezsán Petra Lívia

Forrás: facebook.com/drkovacsjozsef04/

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke elmondta: a miniszterelnökség már egy évtizede részesíti ösztöndíjban a kéttannyelvű gimnáziumok diákjait.

– Nagy elismerés ez az államtól, hogy biztosítják ezt a lehetőséget – fogalmazott.

Czeglédiné Gurzó Máriától, az intézmény vezetőjétől megtudtuk: idén két román iskolás tanuló részesült az ösztöndíjban. A díjat csak olyan diákoknak ítélhetik oda, akik sokat tesznek a nyelv ápolásáért és a kulturális kincs közvetítéséért, aktívak az iskolai programokban, valamint jó tanulók.

Az egyik díjazott Sztrein Virág Brigitta lett, aki kérdésünkre elmondta: szoros kapcsolata van a román nyelvvel, hiszen a nagymamája óvónő volt a kétegyházi román nemzetiségi óvódában, vele csak románul beszélgettek, ezért is igyekezett minél többet hozzátenni a hagyományőrzéshez.

Kiemelte: a gimnázium után a Szegedi Tudományegyetem állam- és jogtudományi karán szeretne továbbtanulni, majd nemzetközi jogászként szeretne elhelyezkedni.

Szelezsán Petra Lívia kisgyermekként a román óvódába járt, majd a román iskolában kezdte meg tanulmányait. Román felmenőkkel rendelkezik, az iskolában pedig a nyelvet is megszerette, ezért is tartja fontosnak, hogy ápolja azt.

Elmondta, ő is Szegeden szeretne továbbtanulni, anglisztika szakirányon, fordító-tolmács szakon, majd a turisztika területén kamatoztatná tudását.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)