Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Felújítják Dobos István pilóta sírját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. október 12. 12:26
Felújítják Dobos István pilóta sírját
A munkálatokat a Gyulai Városbarátok Körének tagjai finanszírozzák

A Gyulai Városbarátok Köre felújítja Dobos István repülőgép pilóta sírját, amely a református új temetőben található – számolt be róla Durkó Károly, a szervezet elnöke, Székely Árpád elnökségi tag, valamint Csőke Péter kőfaragó szeptember 12-én a helyszínen.

durkó károly, csőke péter és székely árpád

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Durkó Károly azzal kezdte, hogy a Gyulai Városbarátok Köre több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdeményezte az értékvédelmi rendelet megalkotását, amelynek eredményeként számos gyulai épület megújulhatott.

A tavalyi évben benyújtottak egy javaslatot, amely szerint a rendelkezésre álló, évenkénti 3,5 millió forintot egészítsék ki további 3,5 millió forinttal, amelyet a rossz állapotú sírok felújítására fordítanának. A javaslatot elfogadták, az összeget be is tervezték a költségvetésbe, de a koronavírus-járvány felülírta a terveket.

Hozzátette: úgy gondolták, ettől függetlenül is elkezdik a munkát, az első lépés pedig Dobos István sírjának a felújítása.

Hangsúlyozta: a munkálatokat teljes egészében a Gyulai Városbarátok Körének tagjai finanszírozzák.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A műrepülő pilótáról Székely Árpád elmondta: 1937. július 1-jén hunyt el Budapesten, másnap Gyula városa a saját pénzén hazahozatta. A Szép utcában található házában ravatalozták fel, majd több száz – egyes források szerint több ezer – ember kísérte utolsó útjára, a szertartás alatt repülők köröztek a temető felett.

A felújítási munkálatokról Csőke Péter nyilatkozott, akitől megtudtuk: a síremlék fejrésze hátradőlt, veszélyessé vált, ezért a két oldalrészt lebillentették, kizsaluzták, majd csapolva visszaállították.

Kiemelte, hogy a sírhely egésze hátrafelé dől, ezért egy részét kiássák, megemelik, majd három helyen alábetonoznak, hogy megfelelő állapotba kerüljön.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)