Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai 1956-os hősökre emlékeztek a gyulavári kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2020. szeptember 29. 09:00
A gyulai 1956-os hősökre emlékeztek a gyulavári kastélyban
Előadásokkal és koszorúzással tisztelegtek az 56-os veteránok előtt

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Előadásokkal, koszorúzással emlékeztek a helyi 1956-os veteránokra szeptember 28-án a gyulavári kastélyban, az Október 23. Alapítvány Gyulai Hősök címmel szervezett kulturális rendezvényén.

Bagyinszki Zoltán, az alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében elmondta: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló pályázatukban vállalták, hogy nyolc hónapon keresztül havonta tartanak a helyi történelmi-kulturális értékekhez kapcsolódó programot. Az eseménysor egyik állomása az 1956-os veteránok köszöntése, amelyre diákokat is meghívtak.

Görgényi Ernő polgármester üdvözlő gondolataiban a helyi ötvenhatosok jelentőségét méltatta, párhuzamot vonva az 1848/49-es szabadságharcosokkal.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Az a békés fejlődés, amely a dualizmuskori magyarságnak megadatott, nem jöhetett volna el, ha 1848-ban és 1849-ben a honvédek nem kockáztatják az életüket a magyar szabadságért. Nekünk, mai magyaroknak kötelességünk, hogy megadjuk a tiszteletet az ötvenhatosoknak is, akik hozzájuk hasonlóan az életüket és az egzisztenciájukat kockáztatták, amikor felléptek a magyar szabadságért – emelte ki a városvezető.

A köszöntők után előadásokkal folytatódott a gyulavári kastélyban megtartott esemény. Elsőként Pataky László kurátor osztotta meg gondolatait Gyulavári és a veteránok 1956-os szerepe címmel, majd Fodor György kurátor tartotta meg múltidéző visszaemlékezését. Végül emléklapokat adtak át a ma is élő legendáknak, és a szervezők koszorút helyeztek el az 1956-os gyulavári kopjafánál.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)