Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A városi könyvtárban mutatta be új köteteit Kiss Ottó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2020. szeptember 18. 16:45
A városi könyvtárban mutatta be új köteteit Kiss Ottó
A jelenlévők A piros tengeralattjáró és a Legszebb költéseim – Laci bácsi rímes állatkalauza című könyveket ismerhették meg

dézsi jános és kiss ottó

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A Mogyoróssy János Városi Könyvtárban mutatta be két új kötetét, A piros tengeralattjáró és a Legszebb költéseim – Laci bácsi rímes állatkalauza című könyveket Kiss Ottó szeptember 17-én. A József Attila-díjas íróval, költővel Dézsi János, a bibliotéka igazgatója beszélgetett.

A beszélgetés elején Kiss Ottó elmondta: március óta nem igazán hagyta el Gyula városát, hiszen a koronavírus-járvány miatt elmaradtak az író-olvasó találkozók, rendhagyó irodalomórák. A pandémiának egy önálló est is áldozatul esett, amelyet a Gyulai Várszínház Kamaratermébe terveztek. Hozzátette: a munkát nem befolyásolta a járvány, hiszen alapvetően is az otthonában szokott írni.

Az író Dézsi János kérdésére felvázolta, hogy három apropó miatt szervezték meg a könyvtári találkozót. Az egyik, hogy megjelent A piros tengeralattjáró című gyerekregény, amely már több évvel ezelőtt elkészült, és úgy volt, hogy már tavasszal a boltok polcaira kerül, de a vírus miatt egészen idáig raktáron maradt. Ugyanakkor a Legszebb költéseim – Laci bácsi rímes állatkalauzát – szintén a járvány miatt – kicsivel hamarabb is jelentették meg a tervezettnél.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A találkozó harmadik apropója, hogy megjelent az eredetileg 2002-ben piacra került Csillagszedő Márió legújabb kiadása. A Sztalker Csoport még 2018-ban indította el a Poket Zsebkönyvek sorozatot, amelynek lényege, hogy országszerte fellelhető automatákból árusítanak zsebkönyveket, egységesen 1500 forintért. Ehhez a sorozathoz csatlakozott most a Csillagszedő Márió is, külön érdekesség, hogy ezúttal színes illusztrációkkal, hiszen az eredeti kiadás rajzai fekete-fehérek voltak.

A piros tengeralattjáró című kötetről megtudtuk, hogy Orosz Annabella illusztrálta, a szerző pedig azt is elmondta, hogy mind a szakmai, mind az olvasói visszajelzések pozitívak a gyerekregényről.

Mint mondta, amikor elkezdte írni a kötetet, akkor 4-5 éves körül volt a kislánya, így az ő korosztályának szeretett volna írni egy könyvet, amely kalandregény lett, annak minden jellemzőjével.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A másik kötetről Kiss Ottó elmondta, hogy tulajdonképpen három hosszú vers vagy inkább elbeszélő költemény kapott benne helyet, amelyekben a címszereplő Laci bácsi mesél az életéről és az állatokhoz fűződő viszonyáról, így a gyerekek megismerkedhetnek az erdőben lakó, a házi- és ház körüli, valamint az állatkertekben található állatokkal.

Szeptember 14-én emlékeztek meg – többek között a könyvtárban is – Simonyi Imre költő születésének századik évfordulójáról, Dézsi János erről is megkérdezte az írót, hiszen köztudott, hogy kapcsolatban álltak egymással.

Kiss Ottótól megtudtuk, hogy mester és tanítvány kapcsolat volt közöttük, fontos volt számára Simonyi véleménye, visszajelzései, és verseinek publikálásban is segítette őt.

Az író-olvasó találkozó végén Kiss Ottó felolvasott egy részletet a Legszebb költéseim – Laci bácsi rímes állatkalauza című kötetből, majd az érdeklődők vásárolhattak is az új megjelenésekből.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)