Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Veszélyben a paradicsom

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2020. szeptember 13. 07:00
Veszélyben a paradicsom
Támadnak a hernyók

 

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A paradicsomot is megtámadta egy hernyóféle, amely nemcsak a paradicsomban, hanem a rokonaiban, a paprikában, a tojásgyümölcsben és még a burgonyában is kárt tesz. 

Ez a kártevő a paradicsomhernyó, amely a termésektől a virágokon át a levelekig mindenét megtámadja egyik kedvenc zöldségünknek. Ez a hernyó jól álcázza magát, zöldes színével teljesen belesimul a környezetébe, a kártétele azonban jól látható. Az érési idő miatt ilyenkor már ne permetezzünk, a kukacokat mi is el tudjuk fogni, és halálukat okozó testi sértés alkalmazásával hidegre tehetjük őket.

Tujáinkkal szintén gond van, sajnos egyre több betegség és rovar támadja őket. A legnagyobb problémát sokszor az ápolási ismeretek hiánya okozza. Ahogy az erdők fái, úgy a tuja is képes volna gondoskodni magáról, ha nem avatkoznánk közbe. A tuják alól ne szedjük össze a lehullott lombozatot, inkább seperjük alá, mert az védi meg a kiszáradástól és az erős fagyoktól. A korhadó levelek pótolják a tápanyagot, és ha kevés nitrogénnel is megajándékozzuk növényeinket, jó kondícióban tarthatjuk őket. A tuják gyökérzete igen közel van a felszínhez, ezért a nedvesség pótlásáról időnként gondoskodnunk kell, és évente egyszer-kétszer komplex permetezést is végezzünk felszívódó rovar- és gombaölő szerekkel.

Na ugye, nem is olyan bonyolult, csak figyelni kell a növényeinkre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)