Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Békés megyében is munkába álltak az iskolaőrök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2020. szeptember 03. 14:00
Békés megyében is munkába álltak az iskolaőrök
Gyulán egy intézményben lát el szolgálatot iskolaőr

Szeptember 1-jétől az ország erre kijelölt köznevelési és szakképzési intézményeiben segíti iskolaőr az intézmény rendjének fenntartását. A közfeladatot ellátó személyek Békés megyében is megkezdték munkájukat.

Ahogy azt a police.hu oldalon olvashatjuk, augusztus 3-ig országosan 1409 fő jelentkezett a programba, akik közül az alkalmassági (egészségügyi, pszichológiai és fizikai) vizsgálatokat követően 504 fő (423 intézményi iskolaőr és 81 tartalék-iskolaőr) került be a képzési rendszerbe. Az országszerte 31 helyszínen zajló képzés pedagógiai-pszichológiai alapképzésből, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modulból, valamint rendvédelmi felkészítésből és gyakorlatból állt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a rendőrség szakemberei együtt végezték a vizsgáztatást, amelyen 131 nő és 373 férfi végzett sikeresen.

Szombati Andrea, A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, Békés megyében 74 fő jelentkezett iskolaőrnek, közülük 21-en kezdték meg és végezték el a képzést. Békés megyében hét iskola 17 tagintézményében, Gyulán egy intézményben lát el szolgálatot iskolaőr.

Mint megtudtuk, az iskolaőr – fegyverhasználati jog nélkül – kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott, közfeladatot ellátó személy, aki a rendőrség területi szervénél (megyei rendőr-főkapitányságok, illetve Budapesti Rendőr-főkapitányság) áll munkaviszonyban.

– Az iskolaőr biztosítja, hogy a kijelölt oktatási-nevelési intézmény pedagógusai, valamint a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottai zavartalanul elláthassák feladataikat. Az iskolaőr emellett megakadályozza, megszakítja a tanulók vagy az intézmény dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket, és megelőzi a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekményeket – ismertette.

Lapunk úgy tudja, hogy Gyulán a GYSZC Harruckern János iskolában teljesít szolgálatot iskolaőr.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)