Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fel kell venni a harcot növényeinkért

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2020. július 26. 07:00
Fel kell venni a harcot növényeinkért
Megjelentek a betegségek

 

Forrás: pixabay.com 

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A csapadék bizony nagyon fontos a növényeinknek. Sajnos a betegségeknek is! Fel kell velük venni a harcot, hiszen az alma, körte, birs, na és az igen finom őszibarack is érzékeny a betegségekre, elsősorban a moníliára.

Sajnos a baktériumos betegségek is megjelentek Pseudomonas, illetve Xanthomonas képében. Az utóbbi kettő elsősorban a diófáinkat támadja. Ezek ellen, illetve az összes növényeinket támadó baktériumos betegség ellen az ismételt réztartalmú permetezés lehet hatásos, illetve ez az, ami hatásos!

Kérdezik többen is, hogy mitől hullik a dió. Nos, általánosan elmondható, a legtöbb veszteséget a diótermésben az okozza, ha a terméskötődés időszakában szokatlanul száraz az idő. Olyankor a talajban nem sok víz van, ráadásul a talajfelszíni nedvességet az erős napsütés és az állandó szeles időjárás ellopja a növényeinktől. A kései diófajták ellenállóbbak az időjárás viszontagságainak, illetve a betegségeknek. Ez egyébként a többi növényfajra is jellemző.

Tehát a jó öreg bordói lé félszázalékos oldata nem irritálja a növényeinket, de a betegségeket leküzdi. Természetesen a betegségek elleni harc a megfelelő erőnlét elérésével kezdődik, hiszen a beteges, legyengült egyedek nem képesek erőt kifejteni a betegségekkel szemben. Egy kis szerves trágya mindig legyen a kertünk eldugott szegletében!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)