Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A málenkij robotból hazatértekre emlékeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.HÍREK • 2020. július 19. 12:30
A málenkij robotból hazatértekre emlékeztek Gyulán
Az eseményen a deportáltak tiszteletére készült emlékművet is megkoszorúzták

A málenkij robotból hazatértekre emlékeztek a Szent József-templomban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szentmisével és koszorúzással emlékeztek meg a málenkij robotból hazatértekről július 19-én a németvárosi Szent József-templomban. Gyuláról több mint 500 embert hurcoltak el kényszermunkára, akik közül már csak öten élnek. 

A templomban Mittag Mónika, a gyulai német önkormányzat elnöke emlékezett vissza az eseményekre. Felelevenítette, hogy 1945-ben kezdődött a gyulai németek, német származásúak, németes hangzású nevet viselők elhurcolása, kényszermunkára kötelezése. A kitelepítettek nagy része 1948-ban tért haza, ám voltak olyanok, akiknek ez még később adatott meg, így közel öt évet töltött a munkatáborban.

– Harminc-harmincötezer a Magyarországról elhurcolt németek száma, Gyuláról 550 embert vittek el. Közöttük öten még ma is élnek. Kevés kézzelfogható dolgot vittek magukkal, néhány ruhadarabot, egy kevés ételt, de a legfontosabbat, a hitüket és családjuk szeretetét is magukkal vitték – emelte ki. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Ami ebben a városban történt, azt elfelejteni nem lehet. 18 és 30 év közötti lányokat és 18 és 45 közötti férfiakat vittek el, vagononként 30-40 fő utazott együtt, olajoshordókból átalakított kályhákkal fűtöttek. A vagonokban 10-12 priccs volt, ennyien pihenhettek egyszerre – tette hozzá. Kiemelte: fontos, hogy minden lehetséges módon őrizzük felmenőink emlékét, és hogy hagyományaikat a jövő nemzedékeinek is átadjuk.

Az esemény a deportáltak tiszteletére készült emlékmű megkoszorúzásával zárult. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)