Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Történelmi darabok a Gyulai Várszínházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2020. július 16. 14:00
Történelmi darabok a Gyulai Várszínházban
Elek Tibor: nagy figyelmet fordítunk a nemzeti múltunk eseményeit feldolgozó darabok bemutatására

Az Elnémulás című darabban a gyulai Kovács Vanda is szerepel 

Fotó: Ónodi Zoltán 

Számos történelmi darabot mutatnak be a Gyulai Várszínházban az elkövetkező hetekben – hívta fel a figyelmet Elek Tibor, a teátrum igazgatója.  

– Az idei évadban is nagy figyelmet fordítunk a nemzeti múltunk eseményeit feldolgozó darabok bemutatására – hangsúlyozta lapunknak a direktor.

Elmondta: a történelmi tematikába illeszkedik az Udvari Kamaraszínház július 16-ai, Fehér szarvas című előadása, amely a Trianon utáni éveket idézi meg. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kárpátaljai magyar színház július 19-ei előadása, A veszett brigadéros technikai okok miatt elmarad.

Mint ismertette, július 24-én a Zenta, 1697 című rockoperával várják a színházbarátokat, Szarka Gyula és Szálinger Balázs művének a középpontjában a 150 éves török uralomtól való megszabadulásunk utolsó nagy csatája áll.

Július 26-án a Gyulai Várszínház tavalyi, nagy sikerű ősbemutatóját, a Karády zárkáját állítják színpadra. A második világháború idején játszódó, Magyarország német megszállásának korát megidéző darabot számos városban bemutatták már – emelte ki az igazgató.

Jelezte, az augusztus 1–7-ig tartó Erdélyi Hét keretében lesz látható a teátrum idei második bemutatója, a Pornó – Feleségem története című darab. Hozzátette: a Visky András által rendezett előadás a Ceaușescu fémjelezte romániai diktatúra világát eleveníti fel. Ugyancsak ehhez a programsorozathoz köthető az Eltűntek, amely a szászok Erdélyből való eltűnésének folyamatát dolgozza fel.

 

A Hallgatni akartam című előadás főszerepét Hegedűs D. Géza alakítja 

Forrás: poszt.hu

Elek Tibor elmondta: az augusztus 16–18-ig tartó Márai Sándor Napokon viszik színre a Gyulai Várszínház harmadik bemutatóját, A kassai polgárokat, amely Károly Róbert korába, az 1310-es évekbe repíti vissza nézőket. Ugyancsak a Márai Sándor Napokhoz kapcsolódik a Vígszínház második világháború idején játszódó darabja, a Hallgatni akartam. Az előadás főszerepében Hegedűs D. Géza látható majd.

– Az említett Fehér szarvas mellett Trianonra, illetve a következményeire emlékeztető előadás lesz a József Attila Színház augusztus 21-i, Feketeszárú cseresznye című produkciója, valamint a nyugat-európai színpadokat is meghódító Szilágyi Enikő „Ez már feltámadás” – Trianon 100 című előadói estje, amely szintén az Erdélyi Hét keretében lesz látható augusztus 5-én – fejtette ki a direktor. Hozzátette: Hubay Miklós július 21-én műsorra tűzött, Elnémulás című darabja – melynek főszereplője a gyulai Kovács Vanda lesz – szintén egyfajta Trianonra adott művészi reflexió. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)