Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ítélkezési szünet kezdődik a Gyulai Törvényszéken

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2020. július 14. 17:00
Ítélkezési szünet kezdődik a Gyulai Törvényszéken
A szünet július 15-től augusztus 20-ig tart

Az ország valamennyi bíróságán ítélkezési szünet kezdődik július 15-től, a bíróságok napjától kezdve, amely egészen augusztus 20-ig tart – tájékoztatta lapunkat a Gyulai Törvényszék.

Mint írták, az ügyfelek szempontjából ez azért fontos, mert a szünet alatt a polgári ügyekben – bizonyos kivételektől eltekintve – nem lehet tárgyalást kitűzni.

Kiemelték: a bíróságok a megszokott munkarend szerint továbbra is nyitva állnak, a bírósági kezelőirodák ezen időszakban is változatlanul tartanak ügyfélfogadást, így az ügyfelek intézhetik bírósági ügyeiket, benyújthatják a beadványaikat, felvilágosítást kérhetnek és az iratokba is betekinthetnek.

Hangsúlyozták továbbá, hogy a koronavírus-járvány miatt továbbra is előzetes időpont egyeztetés szükséges a személyes találkozás előtt, éppen ezért kérnek mindenkit, hogyha lehetséges, akkor a postai vagy elektronikus úton történő kapcsolattartást részesítsék előnyben.

A polgári perrendtartásban előírt általános szabályok szerint az ítélkezési szünet időtartama nem vehető figyelembe az órákban, napokban és munkanapokban megállapított határidők számításakor.  Ha a hónapokban vagy években megállapított határidő az ítélkezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel – írták.

Hozzátették, hogy a jogszabály több kivételt is tartalmaz, így például ha a törvény valamely eljárásra vagy percselekményre soron kívül történő eljárást ír elő, akkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a szünet idejét.

A büntető ügyszak esetén az ítélkezési szünet időtartama a határidők számítását nem érinti, és a tárgyalások kitűzését befolyásoló eljárásjogi előírás sincs – olvasható a közleményben.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)