Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották a Gyulai Várszínház 57. évadát

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2020. július 03. 22:37
Megnyitották a Gyulai Várszínház 57. évadát
A teátrum első idei előadása Acsai Roland Farkasok című darabja volt

Egy visszatekintéssel kezdődött el a Gyulai Várszínház 57. évadának megnyitója, amely során a közönségnek levetítettek egy videót, amelyben a tavalyi évad előadásaiból láthattak részleteket a jelenlévők. Az ünnepségen díjazták a tavalyi évad művészeit, felhúzták a teátrum zászlaját, majd Acsai Roland Farkasok című előadásával kezdődött el a nyári színházi szezon.

A Gyulai Várszínház 57. évadának megnyitója a várban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A videó levetítése után szólították színpadra a 2019-es évad nívódíjasait. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta, hogy a díjakat azok kaphatják meg, akik a teátrum saját előadásaiban – koprodukció vagy saját fejlesztés – vesznek részt.

A Gyula Város Önkormányzata és a Gyulai Várszínház által közösen alapított Sík Ferenc-díjat ifj. Vidnyánszky Attilának ítélték oda a Vízkereszt, de amúgy mindegy című darab megrendezéséért. Az önkormányzat által alapított Havas István-díjat Barta Ágnesnek ítélték oda a Psyché és a Vízkereszt, de amúgy mindegy című darabokban nyújtott alakításáért. A teátrum által alapított Őze Lajos-díjat Bartha Boróka érdemelte ki a Karády zárkája című előadásban nyújtott színművészi teljesítményéért.

Az elismerések után következtek a köszöntők, elsőként Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár állt a közönség elé, valamint hozott magával egy meglepetést is, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban kiállított kilincset, amely egykor Krúdy Gyula házának ajtaját nyitotta. Az államtitkár az újranyitás metaforájaként hozta magával az ajtónyitó eszközt.

 

ifj. vidnyánszky attilabartha boróka és barta ágnes

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint mondta, néhány héttel ezelőtt még annak is örültünk volna, ha szigorítások mellett léphetünk be a színházba, de a korlátozásokat feloldották, így mindenki szabadon látogathatja a gyulai teátrumot is. Felhívta azonban arra a figyelmet, hogy továbbra is vigyázzunk egymásra, hiszen a csatát megnyertük a vírussal szemben, de ha nem leszünk olyan fegyelmezettek, mint eddig, akkor veszíthetünk is.

Fekete Péter kiemelte a védekezésben a művészek szerepét is, akik segítettek a lelki egyensúlyunk megőrzésében, valamint közvetítették azt az üzenetet, hogy vigyázzunk egymásra.

– „Ez a legfontosabb, ez mindenek felett való: a hűség önmagunkhoz.” – kezdte egy Márai Sándortól származó idézettel Görgényi Ernő polgármester. Mint mondta, az idézet illik Gyula városára és a várszínházra is, hiszen a fürdőváros méltó és hűséges volt a Kultúra Magyar Városa címhez, ahogy a Gyulai Várszínházhoz is, hiszen már 57 éve elképzelhetetlen a nyár a színházi szezon nélkül.

 

görgényi ernő és fekete péter

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiemelte: a színházi eseményeket mindig bizonytalanság lengi körbe, azonban idén ez fokozottan igaz volt a koronavírus-járvány miatt, kérdésessé vált a nyári évad, azonban az, ahogy a polgármester fogalmazott, az önmagunkhoz való hűség kötelez.

Az önkormányzat és a teátrum elkezdték az előkészítést, amely – mint utóbb kiderült – helyes döntés volt.

– A Gyulai Várszínház kezdetei óta a nemzeti szellemi kultúra jelentős műhelye, amely a nemzeti összetartozás évében még fontosabb hangsúlyt kap. A várszínház a határon túli magyar kultúra megőrzésében és erősítésében elévülhetetlen érdemeket szerzett, fontos missziót folytat ezen a téren, már a kezdet kezdete óta.

Elek Tibor beszédében elsőként köszönetet mondott a közönségnek, amiért eljöttek az első előadásra, valamint az államtitkárnak és a polgármesternek is a Gyulai Várszínház támogatásáért.

 

elek tibor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az igazgató kiemelte: a színészek színpadi játékának a közönség is részévé válik, az élmények hatására a nézők egy rövid időre megszabadulhatnak a mindennapi problémáiktól. Mint mondta, hogy befogadhassuk a színpadi játékot, nyitott szívre és érzékszervekre van szükségünk.

Hozzátette, hogy a három nívódíjas művész az idei évadnak is része lesz: újra színpadra állítják a Karády zárkája című előadást, Bartha Boróka főszereplésével, ifj. Vidnyánszky Attila Garaczi László Veszteg című darabjának lesz az egyik szereplője, Barta Ágnes pedig A kassai polgárok egyik főszereplője lesz.

A köszöntők után következett a várszínház zászlajának felhúzása, amelyet ágyúlövések követtek, majd Acsai Roland Farkasok című drámájával kezdődött el az 57. évad.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)