Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Sokszínű lesz a Gyulai Várszínház 57. évada

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2020. június 11. 16:40
Sokszínű lesz a Gyulai Várszínház 57. évada
A teátrum idén négy bemutatóval várja a nézőket

Görgényi Ernő és Elek Tibor 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Négy új bemutatóval készül a július 3-tól augusztus 29-ig tartó nyári évadra a Gyulai Várszínház – jelentette be június 11-i sajtótájékoztatóján Elek Tibor igazgató, aki azt is elmondta: műfajilag sokszínű lesz az 57. összművészeti fesztivál. 

Elek Tibor hangsúlyozta: az összművészeti programsorozat most is a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít minőségi és tartalmas szórakozási lehetőségeket. A történelmi dráma és a kortárs prózai színház különféle műfajai mellett musical, rockopera, operett, kortárs táncjáték, gyermekelőadás, bábszínházi előadás, valamint jazz, népzene és világzenei produkció is szerepel a kínálatban. Hozzátette: a legnevesebb hazai művészek mellett nemzetközi sztárok is fellépnek Gyulán.

Elek Tibor elmondta: az évad megnyitójára július 3-án kerül sor. Már aznap megtartják Acsai Roland Farkasok című drámájának ősbemutatóját, amelyet négy további bemutató követ: a Visky András Pornó – Feleségem története című művéből készült darab, a Márai Sándor A kassai polgárok című drámájából készült előadás, valamint a várszínház és a nagyváradi Szigligeti Színház közös Hamlet-bemutatója. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

A hagyományosabb produkciók kedvelői mellett a színházi ínyencek is megtalálhatják a kedvükre való előadásokat, műsoron szerepel például  Mundruczó Kornél Nehéz istennek lenni és Bodó Viktor Egy őrült naplója című előadása.

A július 1-jén kezdődő Erdélyi Hét keretében mindennap más-más erdélyi magyar színház előadását tekinthetik meg az érdeklődők, többek között a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió vendégeskedik a fürdővárosban.

Az elmúlt évtizedek nemzeti klasszikusai közül idén a 120 éve született Márai Sándor kerül középpontba. Az augusztus 16-tól 18-ig tartó Márai Sándor-napok keretében felelevenítik az író életművét.

Az igazgató kiemelte: a várszínháznak évtizedekre visszanyúló kapcsolatai vannak az erdélyi és más határon túli területek magyar színházaival. Hozzátette: idén, a nemzeti összetartozás évében a szokottnál is hangsúlyosabban figyeltek arra, hogy minél több külhoni társulatot, illetve előadót hívjanak meg, és Trianon 100. évfordulójáról négy előadással is megemlékeznek majd. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Elek Tibor elmondta, a koronavírus-járvány miatt a több mint 500 fő befogadására alkalmas tószínpadon maximum 140, a mintegy 300 férőhelyes várszínpadon pedig legfeljebb 70 néző lehet. Hozzátette: azt remélik, hogy ezek az előírások az évad kezdetéig megváltoznak. Azt is kiemelte, hogy a világjárvány miatt idén hangsúlyozottan fenntartják a műsorváltozás jogát. 

A teátrum idén is számos kedvezményt és bérletlehetőséget biztosít majd. Lesz például nyugdíjasoknak, diákoknak és pedagógusoknak szóló kedvezmény, valamint az Erdélyi Hétre, a Márai Sándor-napokra szóló bérlet is.  

Az  sajtótájékoztatón Görgényi Ernő polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy idén különösen nehéz volt a szervezés a koronavírus-járvány ellen hozott korlátozások miatt. Hangsúlyozta: a várszínház gazdagítja a város kulturális kínálatát, és komoly gazdasági jelentősége is van, ezért úgy döntöttek, hogy megtartják az idei évadot. 

Az idei évad programjáról a www.gyulaivarszinhaz.hu, www.facebook.com/gyulaivarszinhaz oldalakon lehet bővebben olvasni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)