Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az időben felfedezett daganat nagyobb eséllyel gyógyítható

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • HÍREK • 2020. április 23. 14:30
Az időben felfedezett daganat nagyobb eséllyel gyógyítható
Havonta egyszer ellenőrizzük

Európában a nők körében a leggyakrabban előforduló daganatos betegség az emlőrák. Magyarországon évente 7500–8000 nő és 150–200 férfi szembesül ezzel a diagnózissal.

Korai stádiumban a rák semmilyen tünetet nem okoz, ezért elengedhetetlen a rendszeres önvizsgálat. Az időben felfedezett daganat nagyobb eséllyel gyógyítható.

Minden 20 év feletti nőnek havonta legalább egyszer tanácsos megvizsgálnia a melleit. Az önvizsgálatot a menstruációt követő tíz napban érdemes elvégezni, hiszen a mell ilyenkor puhább, kevésbé érzékeny, jobban áttapintható. A menopausán átesett nők jelöljenek ki egy napot a hónapban, amikor áttapintják mellüket. Ezt szintén havonta meg kell ismételni.

Elsőként a szemünkkel vizsgáljuk meg a mellünket és környékét. A tükör előtt állva, leengedett karokkal figyeljük meg, hogy észlelünk-e alaki elváltozást, duzzanatot, narancshéjszerű ráncosodást. Ezután emeljük fel mindkét karunkat, majd elölről és mindkét oldalról nézzük meg a tükörben a mellünket az előbb leírt szempontok alapján. Helyezzük ellenkező kezünket a mellünkre, és körkörös mozdulatokkal óvatosan tapintsuk át az emlőt. Kezdjük a külső oldalról, és haladjunk a mellbimbó felé egyre kisebb körökben. Kutassunk göbök, csomók után. A műveletet mindkét oldalon végezzük el, majd óvatosan nyomjuk meg a mellbimbónkat, hogy észlelünk-e váladékozást. Ezután feküdjünk hanyatt, és nyújtsuk a fejünk fölé az egyik karunkat, majd az ellenkező kezünkkel óvatosan tapintsuk át a mellünket körkörös mozdulatokkal. Befejezésként fekvő, majd álló helyzetben is vizsgáljuk át a hónalj és a kulcscsont területét, kitapintható nyirokcsomót keresve.

Gyanús lehet, ha az emlő alakja torzult, a bimbó vagy az emlő bőre behúzottá vált, vagy ha a mell bőrén ismeretlen eredetű seb jelenik meg, ami nem gyógyul. Ugyancsak gyanús, ha az emlőbimbó kipirosodott, duzzadtabb, esetleg viszket, vagy ha a bimbóból váladék préselhető ki (kivéve szoptatáskor az anyatej), illetve ha fájdalmatlan vagy fájdalmas csomót tapintunk. Bármilyen tünetet észlelünk, keressük fel a háziorvosunkat, aki a megfelelő szakrendelésre utal minket, ha szükséges.

Az emlőrák korai felismeréséért maguk a nők tehetnek a legtöbbet az otthoni önvizsgálattal. Ez a pár mozdulatsor gyorsan megtanulható, hamar rutinná válhat. 

A Népegészségügyi Program keretében a 45–65 év közötti hölgyek kétévente kapnak mammográfiára meghívó levelet. Érdemes kihasználniuk a lehetőséget, hogy megóvják az egészségüket. 

A férfiaknak is érdemes időnként áttapintaniuk a mellüket, hiszen körükben is előfordulhat emlőrák.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)