Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Közös albumot adtak ki a szintipop magyar képviselői

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. KULTÚRA • 2020. április 03. 16:00
Közös albumot adtak ki a szintipop magyar képviselői
Az album promóvideóját a gyulai kötődésű Syntax Error zenekar szolgáltatta

A legnépszerűbb közösségi oldalon Hungarian Synthpop Fanclub néven megalakult a hazai szintipop műkedvelő csoportja, amely a nyolcvanas évek egyik legmeghatározóbb zenei irányzatának szerelmeseit tömöríti egybe. A szintipop műfajának jeles képviselői gondoltak egy nagyot és Hungarian Synthpop Allstars néven megalkották az elektronikus zene válogatás albumát. A tizenkilenc előadót megszólaltató korong „betétdalát” a gyulai taggal is büszkélkedő Syntax Error zenekar szolgáltatja.

 

Forrás: Hungarian Synthpop Fanclub/facebook

Ahogy azt Gyarmathy Zsolt elmondta, a nyolcvanas években ismertté váltak Magyarországon is a sötétebb életérzésű elektronikus zenekarok. A kilencvenes években nagyon sok hasonló zenekar alakult hazánkban, akik próbáltak a nagy elődök nyomdokaiba lépni. Sokan fogtak valamilyen hangszert a kezükbe és próbáltak dallamokat írni kedvenc zenekaruk hatására vagy hasonulásképpen.

– A legnagyobb közösségi portálon létrejött egy műkedvelő csoport Hungarian Synthpop Fanclub néven, amely azokat a tagokat egyesítette, akik szeretik ezt a zenét. A csoport egyik tagja nem kevés munkával elkészítette a magyar szintipop periódusos rendszerét, amelyben azok a zenekarok és előadók nevei szerepelnek, akik ebben a stílusban zenéltek – ismertette a Syntax Error gyulai tagja.

Gyarmathy Zsolt hozzátette, a lista elkészítése után kiderült, hogy nagyon sok zenekar létezett az elektronikus zenei életben. Az internet elterjedésével ezek a zenék felkerültek néhány oldalra és újra elérhetővé váltak. De nem csak a dalok váltak elérhetővé, hanem a készítőik is, akikkel fel lehetett venni a kapcsolatot és akár ismerősként is lehet már őket üdvözölni.

– Ebből az újjáalakuló közegből nőtte ki magát a Hungarian Synthpop Allstars nevű csoport, ahol már csak és kizárólag hazai előadók anyagai, klipjei, koncertjei szerepelnek, tehát kicsit szakmai csoporttá avanzsálódott. Itt röppent fel az ötlet 2019 nyarán, hogy legyen egy verseny. Olyan dalokat vártak, ami még soha, sehol nem jelent meg.

A régi csapatok újra összeálltak, hogy ismét megmutassák magukat. A versengés olyan sikeres volt, hogy az Advoxya Records kiadó vállalta egy válogatás CD kiadását, amely április elején fog megjelenni. A tizenkilenc előadó dalait tartalmazó korongon a Syntax Error zenekar is képviselteti magát, a gyulai taggal felálló banda adta a lemez promó videóklipjét.

– A zenekar 1992 óta létezik, de mégis, ennyi év elteltével is sikerült alkotni egy, majd azóta több dalt is, amihez videoklip is készült. A lemezkiadó ezzel a videoval promózza a kiadványt, melyről már az egyik neves szaklap a poponaut.de is megemlékezett. A lemez a Hungarian Synthpop Allstars címet viseli, és már rendelhető, kapható – emelte ki Gyarmathy Zsolt.

Ahogy azt az Advoxya Records kiadó weboldalán írja, a magyar szintipop régóta nem aktív, de a közönség lelkesedése töretlen. A lemez producereinek célja, ha ezzel a válogatassál elindulhatna egy sorozat, amelyben évről évre újabb dalok születnének és ez professzionális formában jutna el a közönség felé.

A Syntax Error zenekar videóklippje ezen a linken érhető el.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)