Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Igyon vizet!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2020. március 27. 16:00
Igyon vizet!
Fogyasszon naponta átlagosan 2-2,5 liter vizet!

 

Fotó: pixabay.com

„Ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre!” „Fogyasszon naponta átlagosan 2-2,5 liter vizet!” „Igyon vizet!” – a csapból is ez folyik, a vízfogyasztás fontosságát azonban mégsem lehet elégszer hangsúlyozni. Az emberi szervezet megfelelő működéséhez létfontosságú, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, mivel testünk az életkor előrehaladtával egyre kevesebb vizet tartalmaz: míg csecsemőkorban 80%-ot, felnőttkorban 65–70%-ot, addig időskorban már csak 50%-ot.

Különböző csatornáinkon keresztül (vizelettel, légzéssel, a bőrünkön keresztül és a széklettel) naponta két és fél liter vizet veszítünk, ezért a folyadékegyensúly fenntartásához ugyanekkora mennyiségre van szüksége a szervezetünknek. Ahogy tápanyagszükségletünk, úgy vízszükségletünk is számos tényezőtől függ: az életkortól, a testtömegtől, az egészségi állapottól, az időjárástól, illetve a fizikai igénybevételtől. Minél nagyobb a testtömegünk, annál több folyadékra van szükségünk, aminek pótlására a víz a legideálisabb forrás. Fizikai megerőltetés, terhesség, szoptatás vagy betegség (pl. lázas állapot, hányás, hasmenés) esetén két-háromszorosára is növekedhet a folyadékszükségletünk. Hányás, hasmenés esetében nem elégséges csupán a csapvíz, ásványvíz fogyasztása ajánlott az elveszett só pótlására. A fogyasztandó folyadékmennyiségbe érdemes még beleszámolni a táplálékkal (levessel, gyümölcsökkel, zöldségekkel) felvett folyadékot is.

Ha csupán 1-2%-ot vesztünk szervezetünk víztartalmából, már az is kellemetlen tünetekkel járhat, ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a folyadékpótlásra. A hidratáltsági állapot erősen befolyásolja a mentális állapotot, így az iskolában és tanulás közben is biztosítani kell a szervezet vízellátását. Fontos, hogy egész nap legyen kéznél folyadék, amit úgy tudunk biztosítani, ha már reggel bepakolunk egy-egy palack vizet, illetve egy-egy gyümölcsöt gyermekünk iskolatáskájába. A dehidratáltság, vagyis a kiszáradás következtében az éberségünk is csökken, így autó vezetése közben is érdemes – természetesen biztonságos körülmények között, kellő óvatossággal – vizet kortyolgatni. Ehhez csak annyi a dolgunk, hogy tartunk magunk mellett egy-egy palackkal, illetve a csomagtartóba is teszünk tartalék ivóvizet. Hosszú távú utazások esetén arra is ügyeljünk, hogy szálljunk ki óránként a járműből, és néhány nyújtógyakorlat segítségével frissítsük fel magunkat. Sportolás, mozgás során, a fokozott izzadás következtében folyadékot és sókat is veszítünk, ezért érdemes ásványvizet fogyasztanunk ezek pótlására. Intenzív sportolás, versenysport esetén indokolt lehet a víz-, szénhidrát- és ásványianyag-pótlását biztosító sportitalok fogyasztása.

A munkahelyen a megemelkedett munkateher, az otthon és a munkahely közötti ingázás, a légkondicionáló és a fűtés okozta száraz levegő szintén növelhetik a vízvesztést. Irodai munkát végzőknél is éppolyan fontos a megfelelő hidratáltság, mint a fizikai munkát végzők esetében, viszont a különösen nagy hőhatásnak kitett egyének számára bőséges folyadékpótlás szükséges. A fejfájás és a koncentrációs zavarok elkerülése végett mindig tegyünk az asztalunkra egy 1,5 literes vizet, vigyünk magunkkal idénygyümölcsöt vagy zöldséget, és gondoskodjunk arról, hogy ezek a nap végére elfogyjanak.

A víz világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük, a kezdeményezés célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Idén az esemény szlogenje: víz és klímaváltozás. A víz a legértékesebb erőforrásunk, használjuk felelősségteljesebben!          

Dr. Horváth Imre háziorvos

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)