Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 150 éve született Székely Aladár

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2020. március 06. 12:25
150 éve született Székely Aladár
A fényképész születésének évfordulója alkalmából fotókiállítás nyílt a művelődési központban

150 éve született Székely Aladár címmel nyitottak fotókiállítást március 5-én az Erkel Ferenc Kulturális Központ első emeletén. A tárlaton Bánfi Barnabás, a Székely Aladár Fotóklub elnöke és Kónya István alpolgármester köszöntötték a résztvevőket.

bánfi barnabás

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Bánfi Barnabás elmondta, hogy a kiállítási anyagba beválogatták Székely Aladár azon képeit, amelyeket a környékbeli gyűjtők, múzeumok őriznek az utókornak.

A kiállításon látható néhány kép, amelyet Székely Aladár Ady Endréről készített, akinek gyakorlatilag a házi fotósa volt, mély barátsággal kötődtek egymáshoz. Ő készítette a költőről a számtalanszor felhasznált könyöklős képet, illetve – sokan ezt a mai napig nem tudják – az 1970-ben forgalomba került, majd egészen 1999-ig használt 500 forintos bankjegyen látható Ady-portrét is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Székely Aladár német portréiskolában fejlesztette tudását, onnan hozta magával a precíz beállításokat és a világítás általa használt módszerét. Bánfi Barnabás azt is elmondta, hogy a fotóst a realista stílusa tette népszerűvé.

Több évig dolgozott Kolozsváron, majd Budapestre került, ahonnan Gyulára és Orosházára vezetett az útja, ahol három év alatt annyit keresett, hogy a műtermet bérelhetett a fővárosban.

 

kónya istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kónya István szerint, ha Gyulán megkérdeznénk ötven embert, hogy hallott-e már Székely Aladárról, akkor elenyésző lenne az igenlő válaszok száma. Mindez azért szomorú, mert a tanulmányai során mindenki találkozott fényképekkel a fotóstól.

Mint mondta, Gyula városa nem is emlékezhetne méltóbban a fényképészre, minthogy működik egy róla elnevezett fotóklub a szülőhelyén, illetve 2016 óta a települési értéktárba is bekerült a neve.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Kimagasló személyiség volt, abban a világban, ahol a fotózás kuriózum volt – fogalmazott az alpolgármester, aki egy Ignotus- és egy Ady Endre-idézettel zárta megnyitóját, mindketten rendkívüli véleménnyel voltak Székely Aladárról.

A kiállítást március 19-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szavazás
Miről olvasna még többet a Gyulai Hírlap online oldalon?
A kultúrát szeretem, legyen még több belőle!
 (29%)
Sport jöhet minden mennyiségben!
 (21%)
Leginkább a politika, a helyi közélet érdekel
 (24%)
Rendőrségi hírekből akarok többet
 (7%)
Legyen több interjú a lapban
 (19%)
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)