Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Közmeghallgatást tartott a gyulai német nemzetiségi önkormányzat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. március 05. 15:00
Közmeghallgatást tartott a gyulai német nemzetiségi önkormányzat
A rendezvényen beszámoltak a tavalyi év rendezvényeiről, de szó esett a Máriás-ház felújításról is

Közmeghallgatást tartott a gyulai német nemzetiségi önkormányzat március 4-én a német klubban. Az eseményen beszámoltak az önkormányzat tavalyi munkájáról, az idei tervekről, a Németvárosi Óvoda működéséről, a K. Schriffert Hagyományőrző Kör tevékenységéről és a Máriás-ház felújításáról is.

mittag mónika

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mittag Mónika, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, hogy eseményekben és sikerekben gazdag éven vannak túl, amelyekkel nem csupán a Németváros, de egész Gyula életét színesítették.

Kiemelte: pár évvel ezelőtt vették át a Németvárosi Óvoda fenntartását, amely pluszmunkákat ad az önkormányzatnak, ezért minden évben pályázatot nyújtanak be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez kiegészítő támogatásra, amelynek összege 2019-ben 15 millió forint.

A forrásból különböző eszközöket vásároltak, rendbe tették a csoportszobákat, öltözőszekrényeket vételeztek, valamint korszerűsítették a fűtést, az egyik csoportszobában pedig álmennyezet készült.

Mittag Mónika beszámolt az elmúlt év rendezvényeiről, amelyek magukba foglalták a málenkij robotra elhurcoltakért történő megemlékezés, valamint a kényszermunkára ítélt svábok hazatérésének emlékére szervezett megemlékezés is.

Hozzátette, hogy 2019-ben is megrendezték a téltemetést, a József-napi és Márton-napi programokat, részt vettek a Szeretethíd-programban, amely során a németvárosi temető sírjait tették rendbe, de nem maradt el a tojásfa-állítás, a hagyományos szilvalekvárfőzés, a szüreti mulatság és a disznótor sem.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A 2020-as év kapcsán megjegyezte, hozzávetőlegesen ugyanezek a programok várhatók idén is, kiegészülve kisebb-nagyobb eseményekkel.

A K. Schriffert Hagyományőrző Kör tavalyi évéről Kovács Lajosné, az egyesület elnöke számolt be, akitől megtudhatták a jelenlévők, hogy 2019-ben a fentebb már említett események gyakorlatilag mindegyikén ott voltak, de számos alkalommal voltak kirándulni is, idén pedig két nagyobb utat terveznek: Romániába, a Bihar-hegységbe és Újhartyánba, ahol a Hartyánfeszt elnevezésű sváb gasztronómiai és kulturális fesztivált rendezik meg.

A Németvárosi Óvodáról Szilágyiné Solymosi Mária intézményvezető tartott rövid beszámolót, amelyben elmondta, hogy jelenleg öt csoport működik az intézményben, az elmúlt évben pedig 119 gyermek jár, de foglalkoznak sajátos nevelési igényű csöppségekkel is, akik bővítik a létszámot.

Elmondta, hogy az óvódapedagógus állományból mindenki van nemzetiségi végzettsége, de többen nyugdíjba vonultak, illetve szülési szabadságra mentek, de jelenleg két óvodapedagógus is munka mellett tanul a nemzetiségi diploma megszerzéséért.

 

kovács lajosné

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az intézmény vezetője szerint a szülőktől folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapnak, egyre többen szeretnék a Németvárosi Óvodára bízni a gyermeküket: szeptemberben 36-an iratkoztak be az intézménybe, többeket év közben el kellett utasítsanak, mert akkora volt a túljelentkezés.

Utolsó napirendi pontként Mittag Mónika a Máriás-ház felújításáról beszélt, amelynek a tetőszerkezetét a tavalyi év végén újították fel összesen 30 millió forintból, amelyből 10 millió forint pályázati támogatás, 20 millió forint pedig önkormányzati önerő volt.

Hangsúlyozta: egy CLLD-s pályázatnak köszönhetően további 70 millió forintot már elnyertek az épület rekonstrukciójára, de még két pályázat elbírálás alatt van, így ezekből is folyhatnak be további összegek.

A közmeghallgatás a lakosok észrevételeivel, majd beszélgetéssel zárult.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szavazás
Miről olvasna még többet a Gyulai Hírlap online oldalon?
A kultúrát szeretem, legyen még több belőle!
 (29%)
Sport jöhet minden mennyiségben!
 (21%)
Leginkább a politika, a helyi közélet érdekel
 (24%)
Rendőrségi hírekből akarok többet
 (7%)
Legyen több interjú a lapban
 (19%)
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)