Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén is Gyulán versenyeznek a Kárpát-medence legjobb helyesírói

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2020. február 28. 17:00
Idén is Gyulán versenyeznek a Kárpát-medence legjobb helyesírói
Megkezdődött az Implom József középiskolai helyesírási verseny döntője

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Idén is Gyulán rendezik meg az Implom József középiskolai helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjét az Erkel Ferenc gimnázium szervezésében. A megnyitót február 28-án tartották a városháza dísztermében.

Kónya István, Gyula város alpolgármestere köszöntőjében kiemelte: minden diák nyertes, aki egy ilyen versenyen részt vehet, amely részben anyanyelvünk szeretetének ünnepe. Az alpolgármester példaképeknek nevezte a résztvevőket, akik szorgalmuknak és kitartásuknak köszönhetően „magas szinten művelik” a magyar nyelvet. 

Zámori Ida, az Erkel Ferenc gimnázium igazgatója kiemelte: az anyanyelvi verseny négy olyan fontos eszköz használatát várja el a versenyzőktől, mint a tapasztalás, a tanulás, a figyelem és a gondolkodás. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Nagy L. János, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a zsűri elnöke beszédében áttekintette az elmúlt éveket, azok változásait, majd szólt a helyesírás aktuális helyzetéről. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, szükséges lenne a gyermekek, fiatalok számára könnyen megközelíthető iskolai helyesírás. Kiemelte: fontos lenne, hogy a digitális íráskészségben nagyobb szerepe legyen az iskolai gyakorlatnak, mert minden hivatalos elv csak annyit ér, amennyit a diák ebből a maga nyelvére le tud fordítani. 

A folytatásban Nagy L. János átadta az Implom József-díjakat. Hangsúlyozta: idén két olyan kutató kapja ezeket, aki jelentős szerepet játszott a magyar nyelvjáráskutatásban és a magyar névtan tanulmányozásában. Az elismerést Pesti János egyetemi docens és N. Császi Ildikó bölcsészdoktor, egyetemi docens vehette át. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A megnyitó után kezdetét vette a versenyprogram a tollbamondással, majd egy feladatlap kitöltésével mérték össze tudásukat a diákok. Amíg a fiatalok dolgoztak, a velük érkező tanároknak szakmai programokat tartottak a szervezők. Ezek során helyesírásunk néhány aktuális kérdését is megvitatták, és a gasztrohelyesírásról is szó esett.

A versenyeredmények kihirdetésére február 29-én, szombaton az Erkel Ferenc Zeneiskolában kerül sor.

Szavazás
Miről olvasna még többet a Gyulai Hírlap online oldalon?
A kultúrát szeretem, legyen még több belőle!
 (29%)
Sport jöhet minden mennyiségben!
 (21%)
Leginkább a politika, a helyi közélet érdekel
 (24%)
Rendőrségi hírekből akarok többet
 (7%)
Legyen több interjú a lapban
 (19%)
Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)