Február 25-én, húshagyókedden ünneplik a palacsintanapot az angolszász nyelvterületeken. A húsvét előtti időszakban kezdődik a böjt, ilyenkor minden zsiradékot, lisztet, cukrot, tojást felhasználva palacsintát készítenek, hogy másnaptól, hamvazószerdától már ne essenek kísértésbe a finom ételek láttán.
Egy régi történet szerint Olney városában a 15. században egy asszony elfelejtett misére menni, annyira belemerült a palacsintasütésbe. Amikor meghallotta a templom harangját kötényben, palacsintasütővel a kezében futott a templomig. Ennek tiszteletére ma már számos országban ünneplik a palacsintanapot futóversennyel, palacsintadobáló versennyel, és természetesen ínyenc palacsintákat is kóstolhatnak a résztvevők.
Második éve népszerű a palacsintanap a diákok körében a gyulai román iskolában. Az angolul tanuló gyerekek számára fontos a kultúra ismerete is, főleg, ha palacsintaevésről van szó.
Már korán reggel finom illat áradt az iskola aulájában, szebbnél szebb palacsintatorták készültek. A palacsintakóstoló versenyre édes és sós palacsintákat is beneveztek, volt oreós, oregánós-sajtos, meggyes-mákos, málnás és mascarponés-barackos ízesítésű is.
A legnépszerűbb versenyszám a palacsintadobáló és a palacsintás futóverseny volt. A futás alkalmával a résztvevőknek legalább háromszor fel kellett dobniuk a palacsintát a serpenyőben, amit csak a legügyesebbek tudtak teljesíteni.
Az iskolában egy vidám hangulatú, finom illatú, édes ízű ünneppel zárták a gyerekek a farsangi időszakot.