Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai Kovács Ádám alkalmazása is a Richter Anna-díj döntőjébe került

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2020. február 26. 12:38
A gyulai Kovács Ádám alkalmazása is a Richter Anna-díj döntőjébe került
A fiatalok depresszióját és kiégését előznék meg

Kovács Ádám és Boross Katalin

Forrás: Kovács Ádám és Boross Katalin

Kovács Ádám gyulai programtervező egy orvostanhallgató segítségével egy mobiltelefonos alkalmazást fejleszt a fiatalok depressziójának és kiégésének megelőzése érdekében. Projektjük a Richter Anna-díj döntőjébe került, így most nagy szükségük van a szavazatokra. 

A projekt vezetője, Boross Katalin orvostanhallgató azt mondja: társain és saját magán is tapasztalja, hogy a hallgatók egy-egy vizsga teljesítésének érdekében képesek az egészségüket is kockára tenni. Mint kifejtette, az orvosi vagy más pályára való felkészülés, majd a hivatás gyakorlása komoly pszichés terheket ró a fiatalokra, így fogalmazódott meg benne, hogy tevőlegesen javítani kellene ezen a helyzeten egy applikáció segítségével.

Az ötletgazdák abból indultak ki, hogy a legtöbb hallgató életmódjára általánosan jellemző a sok stressz és szorongás, valamint a kevés mozgás és alvás. Ráadásul a pszichés problémákkal küzdők gyakran szégyellik és titkolják a problémáikat társaik előtt, ami további belső feszültségekhez vezethet. A tananyag mennyisége nem változtatható, de testi-lelki állapotunkért felelősek vagyunk – vallja Boross Katalin

Az applikáció mérné a stresszszintet, és megoldást nyújtana annak csökkentésére. Ezek mellett hiteles információkkal, stresszkezelő funkcióval és az egészséges életmóddal összefüggő tanácsokkal látná el a felhasználókat, és személyre szabható „virtuális barát” is lenne egyben. A vizsgaidőpontok, dolgozatok időpontjának betáplálásával, a stresszszint alapján figyelmeztetné a tanulókat, hogy itt az ideje a pihenésnek, a testmozgásnak vagy a lazításnak. Mindez kiegészülne az őket biztató-támogató üzenetek küldésével. 

A projekt másik tagja, a gyulai Kovács Ádám lapunknak elmondta: Androidra és iOS-re tervezné az alkalmazást. A felhasználó a SelfTime alkalmazás segítségével egy naptárban tudná vezetni az olyan eseményeket, amelyektől fél, és beírhatná a tüneteit is. Az alkalmazás egy algoritmus alapján állapítaná meg a felhasználó stresszszintjét.

A pedagógus, orvos, egészségügyi dolgozó és gyógyszerész kategóriák zsűridíjasain kívül az online szavazás nyertese is Richter Anna-díjban és a projekt megvalósítására fordítható négy-négy millió forint támogatásban részesül. A közönségdíj sorsa tehát a szavazók kezében van. A csapatok és projektek bemutatkozása március 8-ig tekinthető meg.

A fiatalokra itt lehet szavazni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)