Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elkezdődött a helyi klímastratégia kidolgozása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2020. február 13. 15:12
Elkezdődött a helyi klímastratégia kidolgozása
A projekt első állomásaként workshopot rendeztek a cégek, intézmények, szervezetek vezetőinek

A helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosság erősítése, szemléletformálás Gyula városában címmel indult projekt a fürdővárosban, amelynek nyitórendezvényét február 13-án tartották a művelődési központban. A pályázat 16 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatásból valósul meg a Széchenyi 2020 program keretében. 

forgó gábor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő polgármester a rendezvényen elmondta: Gyulán másfél évszázados hagyomány, hogy a zöldgondolat a várospolitika szerves része. Hozzátette: ez nem csupán a településvezetők részéről megfogalmazott gondolat, hanem az itt élők igénye is.

Mint mondta, a másfél évszázad alatt a városfejlesztési tervekben megjelentek a környezettudatosság szempontjai, a klímaváltozás és a látható természeti folyamatok pedig arra késztetnek mindenkit, hogy ezek között a keretek között gondolkozzanak.

– Ezért is volt fontos, hogy elnyertük ezt a KEHOP-os pályázatot, amelynek segítségével megfogalmazhatunk egy olyan stratégiát, amely iránymutatásokat ad, másrészt kereteket szab az elkövetkezendő évtizedek fejlesztéspolitikájának.

A polgármester kiemelte: a célok elérése érdekében széleskörű egyeztetéseket folytatnak majd a helyi civil szervezetekkel, intézményekkel, cégekkel, majd a beérkezett véleményeket értékelve alkotják meg a dokumentumot.

 

patkós csaba

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Forgó Gábortól, a projektet levezető Dipol Csoport ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy a fürdőváros egy európai uniós pályázati projekt keretében nyerte a támogatást arra, hogy kidolgozza a klímastratégiát, illetve ehhez kapcsolódva szemléletformálódó programsorozatot rendezzen a következő egy évben.

A kétnapos workshop ennek a programsorozatnak az indulóeseménye, amelyre cégek, vállalatok, civil szervezetek vezetőit és dolgozóit várták. Az eseményen a szakemberek elsősorban olyan javaslatokat vártak, amelyeket beépíthetnek a készülő stratégiába.  

Patkós Csaba, a projekt vezető tervezője elmondta, hogy a workshop célja a társadalmi előtervezés elindítása volt. Az eseményen készítettek egy SWOT-elemzést a város erősségeiről, gyengeségeiről, valamint a következő évtizedekben kihasználható lehetőségekről és az olyan veszélyekről, mint például a nagy átmenő forgalom.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A vezető tervező hozzátette, hogy fontos elem a jövőkép alkotása, amely során megtervezik, hogyan nézzen ki Gyula városa a klímavédelem szempontjából 2030-ban. Emellett a tervezés során az üvegházhatású gázok kibocsátásáról is leltárt készítenek.

A klímastratégia a felsoroltak összességéből fog összeállni, és nagyjából egy év múlva készül el teljes egészében.

A szakember elmondta, a tervezés folyamatát workshopok és lakossági fórumok fogják kísérni, amelyeken a szélesebb publikum is részt vehet.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szavazás
Miről olvasna még többet a Gyulai Hírlap online oldalon?
A kultúrát szeretem, legyen még több belőle!
 (29%)
Sport jöhet minden mennyiségben!
 (21%)
Leginkább a politika, a helyi közélet érdekel
 (24%)
Rendőrségi hírekből akarok többet
 (7%)
Legyen több interjú a lapban
 (19%)
GYULAI HÍRLAP • 2020. február 13. 15:00
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)