Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hangszercsereprogram lezárása és a magyar kultúra napja alkalmából nyolc művészeti iskola adott koncertet Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2020. január 25. 09:19
A hangszercsereprogram lezárása és a magyar kultúra napja alkalmából nyolc művészeti iskola adott koncertet Gyulán
60 millió forintot költöttek hangszerekre a Gyulai Tankerületi Központban az elmúlt két évben

Közös hangversenyt szervezett a Gyulai Tankerületi Központ és a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola január 24-én a hangszercsereprogram és a magyar kultúra napja alkalmából a zeneiskolában. A vendégeket Teleki-Szávai Krisztina, a tankerület igazgatója és Lebanov József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, a program koordinátora köszöntötte.

teleki-szávai krisztina

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– A zene már bennünk van. A zene tápláló, vigasztaló elixír. Az élet szépségét és ami benne érték, azt mind meghatványozza – idézte Kodály Zoltánt Teleki-Szávai Krisztina. – Köszönöm, hogy a Himnusz születése, a magyar kultúra napja alkalmából, Kodály Zoltán nemzeteként, Erkel Ferenc szülővárosában ma együtt ünnepelhetünk.

A tankerület vezetője megköszönte a békési, dévaványai, vésztői, gyomaendrődi, szeghalmi, körösladányi, füzesgyarmati és a gyulai művészeti iskolák vezetőinek, művésztanárainak és diákjainak, hogy elfogadták az invitálást a hangversenyre.

Teleki-Szávai Krisztina köszönetet mondott Lebanov Józsefnek az áldozatos munkáért, amelynek eredményeképpen, a Kodály-program keretében a Gyulai Tankerületi Központ intézményei kiváló minőségű hangszerekkel gazdagodhattak, több mint 60 millió forint értékben.

Köszöntőjében Lebanov József elmondta: a művészetekkel való foglalkozás hosszú ideig státuszszimbólum volt, hiszen a különböző történelmi korokban a felsőbb társadalmi rétegeket hozták összefüggésbe a művészetek gyakorlását. Ennek eredményeképpen sokan kirekedtek az alkotás világából, pedig a művészet nélkülözhetetlen az ember számára.

 

lebanov józsef

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Ma már mindenkinek lehetősége van arra, hogy a művészetek által kifejezhesse önmagát, elmondhassa gondolatait, érzelmi hatásokat közvetítsen. A 21. század sokszor technológiai változásokról szól, azonban a rugalmasság és a gyors döntésképesség mellett egyre fontosabb a szociális érzékenység is.

Kiemelte: a pedagógusok feladata, hogy a diákok érdeklődését fenntartsák, motiválják őket az alkotó tevékenységre, amely által felfedezhetik a világot.

Mint mondta, gyakran felteszi magának a kérdést, hogy hogyan lehet a zeneoktatást, a tehetségek következő nemzedékét segíteni. A feladat az, hogy átfogó, országos programokat valósítsunk meg, amelyek minél szélesebb körben mozdítják előre a művészetoktatást és a tehetségek fejlődést.

– A magyar zenei élet, a zenepedagógiánk újragondolása, a mai világba történő beillesztése elengedhetetlen feladat – hangsúlyozta Lebanov József. Elmondta, hogy a kormány 2017-ben hirdette meg a Kodály-programot, amelynek részeként tankerületeként két akusztikus pianínó beszerzésére különítettek el forrást, de program a 2018-2019-es években valósult meg, amikor az egyházi és állami fenntartású intézményeket érintették.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A programnak számos része, az egyik a hangszercsere-program, amelynek részeként minden általános iskola és gimnázium hozzájutott az elmúlt két évben elektromos pianínóhoz, a művészeti iskolák akusztikus pianínóhoz, a művészeti szakgimnáziumok pedig zongorához.

Egy hangszervásárlási programra is lehetőség nyílt, ezáltal a Gyulai Tankerületben mintegy 60 millió forint állt rendelkezésre az elmúlt két évben a hangszerbeszerzésére és felújításokra.

A köszöntők után vette kezdetét a hangverseny, amely során a tankerület nyolc művészeti iskolájának tanárai és diákjai szórakoztatták a közönséget.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)