Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2020. január 12. 12:30
A málenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek Gyulán
75 évvel ezelőtt több mint ötszáz gyulai németet ítéltek kényszermunkára

Koszorúzás az Apor téri Málenkij robot emlékműnél

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Koszorúzással és szentmisével emlékeztek a gyulai németek málenkij robotra elhurcolásának 75. évfordulójára január 12-én a fürdővárosban.

Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke lapunknak felidézte: 1945. január 10-én a Magyarországot megszálló Vörös Hadsereg parancsára több mint ötszáz gyulai németet hurcoltak el többéves kényszermunkára a Szovjetunióba, a Donyec-medencei szénbányákba. Hozzátette: a deportáltak közül hatvannégyen soha nem tértek haza.

Elmondta: idén az évforduló alkalmából programsorozatot szervezett a német nemzetiségi önkormányzat és a K. Schriffert Hagyományőrző Kör.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Január 12-én reggel szentmisét tartottak a józsefvárosi templomban, és megkoszorúzták az Apor téri Málenkij robot emlékművet, valamint az egykori gyűjtőhelynél, a Harruckern-gimnázium épületének falán elhelyezett emléktáblát.

Az elnök kifejtette: a túlélőket, a hozzátartozókat és az érdeklődőket baráti beszélgetésre várták a német klubba, ahol részleteket vetítettek le a málenkij robotról visszatérőkkel készült interjúkból.

 

Koszorúzás az egykori gyűjtőhelyen, a Harruckern-iskolánál 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Felhívta rá a figyelmet, hogy január 15-én 10 órától az Implom József általános iskolában emlékeznek meg az elhurcoltakról, a német nemzetiségi oktatás bevezetésének 60. évfordulója alkalmából szervezett eseménysor keretében. Az intézmény konferenciatermében a történelmi visszatekintés után egy túlélővel idézik fel a gyulai eseményeket.  

Mittag Mónika jelezte: a programsorozat január 28-án a Gyulai Várszínház Kamaratermében zárul, ahol délután öt órától ingyen nézhetik meg az érdeklődők Szász Attila Örök tél című filmjét. A 2018-ban bemutatott magyar történelmi filmdráma a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)