Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Miből mennyit együnk, és hogyan?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2019. december 10. 17:30
Miből mennyit együnk, és hogyan?
Kóstolással egybekötött előadásokat tartottak az egészséges táplálkozásról az EFI szervezésében

Naponta akár ötvenféle diétás ételt kell elkészíteniük a Békés Megyei Központi Kórház Pándy-tagkórházának konyháján, ami elkeserítően sok, mondta december 10-i előadásán Bondár László. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Békés megyei elnöke az Egészségügyi Alapellátási Intézmény Gyulai Egészségfejlesztő Irodájának felkérésére tartott kóstolással egybekötött tájékoztatót a városháza dísztermében.

Kóstolással egybekötött előadásokat tartottak az egészséges táplálkozásról

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az egészséges táplálkozás elnevezésű kampány előző napjának Ambrus György volt a meghívottja. A mesterszakács a Gál Ferenc Főiskola gyulai karán tartott előadást az érdeklődőknek. Bondár László, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Békés megyei elnöke, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza élelmezési osztályának vendéglátás vezetője ehhez kapcsolódóan tartotta meg a sajátját a városháza dísztermében.

A szakember főként gyermekélelmezéssel foglalkozik, kórházi alkalmazottként pedig nagyon fontosnak tartja, hogy az egészséges étkezés már csecsemőkorban elkezdődjön. Úgy vélte, helyes táplálkozással számos betegség megelőzhető, és számos kóros tünet enyhíthető azok esetében, akik már megbetegedtek, vagy betegen, allergiás intoleranciával születnek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény Gyulai Egészségfejlesztő Irodájának meghívottja a közétkeztetés szabályairól is beszélt. Kiemelte, ez annyira részletező, hogy pontosan megszabja, miből mennyi fogyasztható naponta. Az előírások a zöldség- és gyümölcsfogyasztás adagjára is kiterjednek. Ezeket mindazoknak be kell tartaniuk, akik közkonyhán dolgoznak szakácsként vagy segítőként.

Bondár László rámutatott, hat évvel ezelőtt a Pándy-tagkórház konyhájáról 1200 beteget élelmeztek, többségüket normális étrend szerint. Mára viszont felborult ez az arány: napi 600–700 diétás ételt kell elkészíteniük. A legtöbb érintett cukormentes koszton van, ám a nekik szánt menün kívül még legalább 40–50 féle diétás ételt főznek meg, ami szerinte elkeserítő. Kiemelte: egyre nagyobb azoknak a száma is, akik csak tej- és gluténmentes ételeket fogyaszthatnak. Példának hozta fel, hogy a Gyula Konyhán is napi 40–50 olyan adag készül el óvodások részére, amely valamilyen betegséghez alkalmazkodik.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A gasztronómus a só, a méz és a bor felhasználásáról, valamint az új konyhai technológiákról is szólt előadásában, sőt néhány tanáccsal, ötlettel, recepttel is ellátta a jelenlévőket, akiknek java része háziasszony volt. Értekezése végén salátákkal kínálta meg a hallgatóságot.

Az egészséges táplálkozásra ösztönző kampánya mellett az EFI mentális egészségklubot is működtet. Ennek foglalkozásain szó volt már arról, hogyan befolyásolja lelki életünk a táplálkozási magatartásunkat, mi a kaotikus evési szokások lelki üzenete, milyen pszichés és fizikai tényezők akadályozhatják a fogyást, mi segíthet hozzá a testsúlycsökkentés, a fogyás és az egészségesebb táplálkozás sikeréhez, és arról is, miként sajátítható el a jelentudatos evés módszere. Szintén az EFI szervezésében dietetikai csoportfoglalkozásokat is tartanak. Ezek előzetes bejelentkezéssel, ingyenesen látogathatók az Egészségügyi Alapellátási Intézmény gyulai székhelyén, a Zöldkereszt épületében.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)