Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ötvenhatos sorozat indult iskolásoknak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. december 04. 16:00
Ötvenhatos sorozat indult iskolásoknak
Rendhagyó történelemórákat tart az Október 23. Alapítvány

1956 helyi eseményeit, hőseit és szellemiségét ismerteti meg a fiatalokkal az a sorozat, amely az Október 23. Alapítvány kezdeményezésére és szervezésében indult el Gyulaváriban. Az előadók más gyulai iskolákba is ellátogatnak a közeljövőben.

Rendhagyó történelemórát hallgathattak a gyulavári diákok

Fotó: Bagyinszki Zoltán

Pataky László történelem szakos tanár rendhagyó történelemórájával kezdődött meg november 29-én Gyulaváriban az a sorozat, amelyet az Október 23. Alapítvány kezdeményezett. A program célja, hogy 1956 szellemiségéről, hőseiről és helyi eseményeiről a fiatalok informális oktatási-nevelési program keretében is halljanak, értesüljenek, tudtuk meg Bagyinszki Zoltán alapítványi elnöktől. Az előadók ezért más iskolákat is felkeresnek a közeljövőben.

 

 

Fotó: Bagyinszki Zoltán

Az első alkalom az emlékezés jegyében valósult meg, hisz egybeesett az egykori 1956-os városvezető, M. Szabó András születésnapjával. A tavaly elhunyt forradalmár, hajdani gyulai polgármester a kommunizmusban nemkívánatos személynek számított, a rendszerváltás után viszont újra felfedezte magának a társadalom. Bátor kiállását az utókor példaértékűnek kezdte tekinteni, Gyula városától a díszpolgári címet is megkapta. A rendhagyó történelemórán a gyulavári mártírokról is hallhattak a diákok.

 

 

Fotó: Bagyinszki Zoltán

Szintén Bagyinszki Zoltán kezdeményezésére Bay Zoltán világhírű fizikus életpályájának népszerűsítésére is program indult nemrég. A gyulavári emlékházban és a család többi emlékhelyén elsőként a Gyulai Szakképzési Centrum tanulói részére tartottak tárlatvezetéseket. A diákokat buszokkal szállították a helyszínre, nemcsak a gyulai iskolaközpontból, hanem más településekről is, Gyula város önkormányzata támogatásával.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)