Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán is megünnepelték a fogyatékkal élők világnapját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. december 03. 12:41
Gyulán is megünnepelték a fogyatékkal élők világnapját
A rendezvényen ünnepi verseket és dalokat adtak elő diákok

A fogyatékkal élők világnapját ünnepelték Gyulán december 3-án. A fürdővárosban a Világóránál kezdődtek az események, ahol Márton Gábor, a Mozgáskorlátozottak Dél-alföldi Regionális Egyesületének elnöke és Herczegné Szabó Marianna, a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének elnöke mondtak köszöntőt.

márton gábor

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A rendezvényen megtudtuk, hogy a fogyatékkal élők világnapját 1992-ben hívták életre, a célja pedig az, hogy elősegítse a fogyatékkal kapcsolatos kérdések jobb megértését, valamint támogatást biztosítson a fogyatékkal élőknek.

A programot Márton Gábor nyitotta meg. Mint mondta, a fogyatékos embereket ellátó és foglalkoztató cégek különböző támogatásokban részesülnek, legyen szó mozgás- vagy értelmisérültekről, autistákról, siketekről vagy vakokról.

– Csak az tudja, hogy milyen ilyesfajta hátrányokkal élni, akik nap mint nap szembesülnek az előítéletekkel, pedig a fogyatékosság nem betegség, hanem egy állapot – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Hozzátette: Magyarországon 600 ezer főre becsülik a tartósan egészségkárosodott emberek létszámát, abban a folyamatban pedig, amely a fogyatékosságot elfogadó, toleráns társadalmat próbál létrehozni, mindenki számára nemes feladat.

Herczegné Szabó Marianna, a rendezvény szervezője köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ennyien ünnepelnek együtt, amely különösen fontos a karácsonyi időszak közeledtével.

 

Herczegné Szabó Marianna

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Megtudtuk azt is, hogy a Munkára fel! mentorprogram részeként egy fagyis triciklit adományozott az SM Adománybolt a Dél-alföldi Wellnes Egyesületnek, ahol sérült fiatalokat képeznek ki arra, hogy hogyan kereshetnek munkát, hogyan kell megjelenniük egy állásinterjún.

Mint mondta, egykor Bíró Ferenc járta ezzel a járművel a fürdőváros utcáit, a fiatalok pedig érdeklődtek a munkássága iránt. Hozzátette, hogy a program részeként egy kemencét is felállítottak a Gyulai Ifjúsági Közösségi Ház udvarán, amely a gasztronómia iránt érdeklődőket fogja kiszolgálni.

A köszöntők után az Esély Pedagógiai Központ, majd az Implom József általános iskola és az 5. Sz. általános iskola diákjai adtak ünnepi műsort.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)