mucsi balázs, takács árpád és prohászka béla
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter
Takács Árpád elmondta, hogy az elmúlt években olyan partnerségben dolgoztak együtt a Békéscsabai Szakképzési Centrummal és a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségével, amely Békéscsaba – és a teljes megye – gasztronómiáját, szakképzését, turizmusát és oktatását szolgálta.
Kiemelte: a kormányhivatal együttműködési megállapodást köt a Békéscsabai Szakképzési Centrummal, amely azokat a kérdéseket fogja vizsgálni, hogy milyen oktatási feladatokban tud részt vállalni a kormányhivatal.
A kormánymegbízott arról is beszélt, hogy hungarikumok szövetségével már a tavalyi évben elkezdődött a közös munka, amely a Közös Érték az Egészség című, hatvanhét települést érintő programban nyilvánult meg, amelyet kiterjesztenek, így a szűrések mellett az egészséges étkezésre és a sportra is komoly hangsúlyt fognak fektetni.
– Magyarország és Kína diplomáciai kapcsolatfelvételének hetvenedik évfordulójára rendezvénysorozatot szerveznek Pekingben – folytatta Takács Árpád. A programsorozat december 1-jén indul, december 6-án gasztronómiai bemutatót szerveznek, Békés megyét pedig egy 16 fős delegáció fogja képviselni.
Hangsúlyozta: a rendezvény célja, hogy erősítse a két ország kapcsolatát, kiváltképpen a már említett területek szempontjából.
Mucsi Balázs arról számolt be, hogy egy hosszas munka mérföldkövéhez érkeznek ezzel a kínai úttal, a BSZC diákjai pedig már októberben is részt vehettek egy előkészítő pekingi látogatáson.
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter
A főigazgatótól megtudtuk, hogy a pekingi intézménnyel kétoldalú együttműködési megállapodást is aláírnak, amely a gasztronómiáról és az egészségügyről fog szólni. A látogatás során a delegáció megismerkedhet a modern ipari körülményekkel, a robotizációval, a kiutazók pedig a nyugati gasztronómiát és az egészségügy módszereit mutathatják be.
Prohászka Bélától megtudtuk, hogy a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége már ötödik éve vesz részt pekingi bemutatókon. Hozzátette: a legfontosabb számukra, hogy értékeinket, alapanyagainkat és a hungarikumokat mutathassák be, természetesen a diákokkal és szakoktatókkal karöltve.
Az elnök elmondta azt is, hogy a decemberi rendezvényen tematikus napok lesznek, amelyeken bemutatják a szaloncukrot, karácsonyi és adventi ételeket, de jelen lesz a libamáj, a kacsamell és a gulyásleves is.
Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

























