Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Érzelmek iskolája: az opera

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. november 08. 16:00
Érzelmek iskolája: az opera
Pánti Anna Erkel-díjas énekművész tartott rendkívüli zeneórát hetedikes tanulóknak

Erkel Ferenc születése 209. évfordulójához kötődően tartott rendkívüli zeneórát a gyulai Implom József Általános Iskola hetedikes tanulóinak Pánti Anna az Erkel Ferenc Művelődési Központ Bánk bán termében. Az Erkel-, Bartók és Pásztory-díjas meghívott november 8-án az Operaház Nagykövetei program keretében érkezett városunkba Garami Veronika zenetanár, énekkarvezető meghívására.

pánti anna

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Opera – az érzelmek iskolája címmel tartott rendkívüli zeneórát az Implom József általános iskola hetedik osztályos tanulóinak Pánti Anna. A szoprán Garami Veronika zenetanár, énekkarvezető kezdeményezésére az Operaház Nagykövetei országos program keretében érkezett Gyulára. Mint mondta, az elsődleges cél az, hogy előadásaikkal felkeltsék a fiatalok érdeklődését a műfaj iránt, amelytől leginkább azért ódzkodnak, mert nem ismerik.

A sok humorral színesített tanórán a diákok megtudhatták, milyen technika szükséges ahhoz, hogy szép és szakszerű legyen a nevetés a színpadon, miként kell vagy lehet boszorkányos hangon megszólalni, hallhattak a hangszálak bemelegítéséről, a legismertebb magyar operaénekesekről, a nemzetközi operairodalom gyöngyszemeiről, a hölgyek „nadrágszerepeiről” és a „vastag” sminkek fontosságáról. Emellett néhány áriát is meghallgathattak élőben.

Mivel az ország egy nappal korábban, november 7-én ünnepelte Erkel Ferenc születésnapját, a hangsúly a zeneszerző Hunyadi László című operájára esett. A remekmű kapcsán a jelenlévők betekinthettek a Corvin és a Hunyadi család történelmébe, megismerkedhettek életük helyszíneivel és a vonatkozó irodalmi alkotásokkal, sőt egyikük be is öltözhetett Mátyás királynak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Garami Veronikától megtudtuk, diákjaival rendszeresen járnak Budapestre a Magyar Állami Operaház előadásaira, hisz az intézmény kedvezményes áron kínál belépőket az iskolásoknak, amit a MÁV is támogat. Így a Hunyadi Lászlót is megnézték már. A gyulai pedagógus ezeknek az alkalmaknak köszönhetően ismerte meg Pánti Anna operaénekest.

Az Erkel-, Bartók és Pásztory-díjas művésznő, aki eredetileg tanítónőnek készült, örömmel emlékezett vissza a harminc év előtti Gyulára, hisz ekkor nyerte meg városunkban az Erkel-Kodály nemzetközi énekverseny különdíját. Megemlítette: a véletlennek vagy a sorsnak köszönhetően világrekordot is felállított már, hisz az egyetlen, akinek négy egymást követő estén sikerült eljátszania és elénekelnie olaszul Donizetti Lammermoori Luciájának címszerepét.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)