Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Rekordszámú nevezés érkezett a Viharsarki Regionális Népdalkörök Találkozójára

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2019. október 19. 14:45
Rekordszámú nevezés érkezett a Viharsarki Regionális Népdalkörök Találkozójára
Az énekesek mellett citerazenekarok és versenybe szálltak

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Gyulán tartották meg az idén ötödik alkalommal megrendezett Viharsarki Regionális Népdalkörök Találkozóját október 19-én. A Vigadóba az ország minden tájáról és külföldről is érkeztek érkeztek nótás kedvű csapatok.

A szervezők szándékai szerint az esemény célja az értékmentés, a manapság egyre ritkábban hallott és énekelt népdalok felidézése.

Nagy Ferencné, az esemény egyik szervezője lapunknak elmondta: idén rekordszámú nevezés érkezett a megmérettetésre, a tavalyi tizennyolchoz képest most huszonöt csapat versenyzett a gyulai Vigadóban.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– A megye több településéről érkeztek hozzánk nótaegyüttesek és citerazenekarok, de a környező megyékből, sőt Románia területéről is jöttek vendégeink – fejtette ki. Hozzátette: a versenynek komoly szabályai vannak. 

– Lényeges volt, hogy egy-egy népdalcsokor azonos területről származzon, és ne keveredjenek a nóták forrásai egy előadáson belül. Az is előírás volt, hogy műdalokkal és feldolgozásokkal sem lehetett nevezni – ismertette a szervező.

Az eseményt Görgényi Ernő polgármester nyitotta meg. A városvezető kiemelte: a népzene, amellett, hogy örömforrás, művelői által fontos küldetést is teljesít. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– A hagyományőrzésen túl egy másik értékre is felhívja a figyelmet a mai nap: az önszerveződő közösségek fontosságára – mondta a polgármester a civil kezdeményezések jelentőségét hangsúlyozva. 

Az idei versenyen is neves ítészgárda sorakozott fel, János Hajnalka népdalénekes, ifj. Tóth Gyula Aranypáva nagydíjas zenetanár és Száváné Pálfi Ilona pedagógus véleményezték a legjobbakat.

A találkozó közös ebéddel és eredményhirdetéssel zárult.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)