Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Országos eseménnyé nőtte ki magát a gyulai Viharsarki Regionális Népdalköri Találkozó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2018. október 27. 13:00
Országos eseménnyé nőtte ki magát a gyulai Viharsarki Regionális Népdalköri Találkozó
Ebben az évben tizennyolc népdalkör jött el a fürdővárosba

Regionális népdalköri találkozón mutatták be tudásukat az ország dalos kedvű nyugdíjasai október 27-én Gyulán. Az Illés Panna Népdalkör és a Gyulai Kulturális Nonprofit Kft. szervezésében megvalósult eseményen ebben az évben tizennyolc csapat mutatta meg tudását. 

ebben az évben tizennyolc csapat mutatta meg tudását

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Ahogy a helyszínen Nagy Ferencnétől, az Illés Panna népdalkör vezetőjétől és az esemény egyik szervezőjétől megtudtuk: az idei programban az a különleges, hogy bár az esemény nevében "regionális", mára mégis országossá nőtte ki magát.

– Negyedik alkalommal szerveztük meg a találkozót és örömmel mondhatom, hogy most már nem csak ebből a régióból érkeznek hozzánk csapatok, hanem jönnek Egerből, Budaörsről, Szegedről és az ország több távoli pontjáról is – emelte ki a szervező, aki hozzátette hogy Nauner Agárdi Éva zenetanár, Széles András népzenész és Tóth Gyula zsűritagok minősítik a csapatokat az eseményen.
 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

 
A megmérettetésen szóló- és csoport kategóriákban indulhattak a versenyzők, akik 5 és 10 percet kaptak a bemutatkozásra. Mi a sarkadi asszonyokkal beszélgettünk, akik négy éve énekelnek együtt, és ahogy elmondták: többnyire arany minősítésekkel térnek haza az eseményekről,
 
Vezetőjüktől, Csizmadia Lajosnétól azt igyekeztünk megtudni, mennyi idő kell egy egy dal megtanulására:
 
– Szeretjük szépen kidolgozni a dalokat, így van, amelyiket félévente is énekeljük, de nem unjuk meg, mert mindig hozok újabb és újabb nótákat, így folyamatosan lelkes a kis csapat. 1971 óta csinálom ezt és nagyon élvezzük, hogy járunk a különböző megmérettetések re és nyugdíjas Ki Mit Tud-ra is – árulta el a csapat vezetője.
 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

 
A program kezdetén Görgényi Ernő polgármester mondott köszöntőt, aki elmondta, hogy Bartók Béla annak idején Csorváson kezdte meg híres gyűjtőmunkáját. Békés megyében gyűjtötte a legtöbb népdalt, csak Gyulán 111-et jegyzett fel. 
 
– Egy ilyen rendezvény többet jelent fellépések sorozatánál. Erős kapocs a résztvevők között, barátságokat képes megalapozni és egyúttal gyarapítja, gazdagítja a magyar kultúrát – fogalmazta meg a városvezető.
 
A délutánba nyúló programon voltak, akik tradicionális népviselettel, mások citeraszóval színesítették az előadásukat. Az esemény közös ebéddel és a minősítések kiosztásával zárult.
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)