Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Képek és idők

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. október 18. 10:00
Képek és idők
Megyeri-Horváth Gábornak nyílt jubileumi kiállítása az Erkel Ferenc Művelődési Központban

Jubileumi kiállítása nyílt október 17-én az idén 40 éves Megyeri-Horváth Gábornak az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában. A november 11-ig megtekinthető Képidő – Időkép című tárlat megnyitóján a képzőművész leánya, Fanni és Szabó Lajos színművész is fellépett. A műveket Szilágyi András művészeti író, filozófus ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Megyeri-Horváth Fanni és Megyeri-Horváth Gábor

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– A figurális festészet mellett tettem hitet, mert az ember ábrázolni akaró szándékát vallom. Minden műalkotásban a katarzist keresem, legyen az festmény, szobor, film vagy előadás. Azokat az élményeket, Istentől eredő csodákat, amelyek az ember életét megváltoztatják – fogalmazta meg művészi hitvallását a tárlat ajánlójában Megyeri-Horváth Gábor, akinek Képidők – Időkép című kiállítását Szilágyi András nyitotta meg.

A művészeti író, filozófus így fogalmazott: minden művész számára az idő egy olyan szemérmes, bensőséges érzelmi viszony, amelyben nem csupán a mű saját képideje, hanem az időképe is tükröződhet. Kiemelte, Megyeri-Horváth Gábor kiállítása a Magyar Festészet Napja országos programsorozat részét, a művész negyvenedik születésnapját is köszönti. Szilágyi András ezt követően a gyulai művésztelep alkotóinak vizuális szemlélete és Megyeri-Horváth Gábor művészete között vont párhuzamot, majd hosszasan elemezte a képzőművész technikáját, stílusát, látásmódját.

 

a tárlatot szilágyi andrás nyitotta meg

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az alkotó Szegeden született, de egész gyermekkorát Békéscsabán töltötte. A festészet iránti elhivatottsága már 11 éves korában jelentkezett. Először Várkonyi János adott ecsetet a kezébe, aztán Széri-Varga Géza és Udvardy Anikó tanította rajzolni. A szegedi Tömörkény-gimnáziumban a Szőnyi-tanítvány és igazgató, Szalay Ferenc mellett Bukor Tibor, Pölös Endre és Barczánfalvi Ferenc képezte, csiszolta, míg a képzőművészeti főiskolán Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész volt a mestere. Beutazta Európát, élt Budapesten, készített díszleteket a Madách Színháznak, dolgozott Kentaurral, végül hazatért. Jelenleg művésztanáraként alkot.

Az esemény résztvevői Megyeri-Horváth Gábor Béke című versét is meghallgathatták Szabó Lajos színművész előadásában. A kiállító leánya, Megyeri-Horváth Fanni népdalokat énekelt. A Képidő – Időkép című tárlat, amelynek anyagát aktok, családképek és tájképek közül válogatták ki, november 11-ig tekinthető meg.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)