Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dobos István életét dolgozza fel a Gyula régen és ma könyvsorozat legújabb kötete

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2019. szeptember 16. 14:00
Dobos István életét dolgozza fel a Gyula régen és ma könyvsorozat legújabb kötete
A kiadvány A sas címet kapta
A Gyulai Évszázadok Alapítvány szervezésében mutatták be szeptember 16-án a Gyula régen és ma könyvsorozat legújabb kötetét. A közösség tizenötödik megjelent könyvének címe A Sas, a könyv a gyulai Dobos István életének történetét dolgozza fel.

Dobos István életét dolgozza fel a Gyula régen és ma könyvsorozat legújabb kötete

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Dobos István 1892-ben született Gyulán. Asztalosnak tanult, majd repülőgép-építéssel próbálkozott, ismertté pilótaként vált. Az 1910-es évektől ő volt Magyarország ötödik bejegyzett pilótája. Később Wenckheim József magánpilótájává vált, majd a két világháború között berepülő pilóta lett. 1937. július 1-jén, egy Rubik Ernő által tervezett M-19-es géppel balesetet szenvedett, ekkor halt meg. 
 
A Durkó Károly és Székely Árpád jegyezte kötetről a helyszínen kiderült: Székely Árpád két éven át gyűjtötte az információkat Dobosról, amihez kilenc magyarországi és osztrák helyszínt látogatott meg.
 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

 
Durkó Károly elmondta: 160 oldalon, sok archív képpel jelent meg a kiadvány, melyben az részletes életrajz mellett személyes történetek is olvashatók.
 
– Nem csak egy életrajz bemutatása ez a könyv, hiszen személyes emlékezéseket is tartalmaz az özvegy és egy régi harcostárs részéről is – hangsúlyozta a kötet társszerzője.
 
A könyv bemutatóját szeptember 25-én tartják a gyulai könyvtárban, ahol a Firtosi József Dezső-díjat is átadják. Durkó Károly elmondta: a negyedik alkalommal kiosztott elismerést idén Gyarmathy Zsoltné pedagógus veheti át. 
 
Az új kötet megvásárolható több gyulai helyszínen, közük a helyi könyvtárban, és az IQ könyvesboltban.
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)