Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hagyományos kertészkedést népszerűsítették a gyulavári kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. szeptember 13. 17:00
A hagyományos kertészkedést népszerűsítették a gyulavári kastélyban
Közös projektbe kezdett a Körös-Maros Alapítvány és az Excelsior Egyesület

A gyulavári kastélyban tartották meg a Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány, valamint az aradi Excelsior Egyesület Együttműködés a hagyományos kertészet védelme és előmozdítása érdekében című közös projektjének nyitórendezvényét szeptember 13-án. A program célja, hogy népszerűsítse a hagyományos kertészkedést, főként az általános iskolás gyermekek körében.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A megjelenteket elsőként Ráki Zsolt, a Körös-Maros Biofarm Kft. ügyvezetője köszöntötte, aki elmondta, hogy a cég anno az édesapja miatt döntött a környezetbarát gazdálkodás mellett, aki egykori minisztériumi dolgozóként szembesült a környezetszennyezéssel.

Kiemelte: a Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítványt is azért hozták létre, hogy ezt a szemléletet át tudják adni felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt, ehhez pedig kitűnő lehetőséget biztosít az Excelsior Egyesülettel közösen elindított program.

Várhelyiné Szűcs Panka projektmenedzsertől megtudtuk, hogy 2012-ben találkoztak először az Excelsior Egyesülettel, akik sokat foglalkoznak gyerekekkel, ez a mostani együttműködés is őket célozza meg, amelyre 2018 novemberében nyújtották be a pályázatot.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Az ősz folyamán 6-8 iskolába látogatnak el, ahol magaságyásos veteményeskerteket alakítanak ki, amelyeket később a gyerekek fognak fenntartani. A ládákba az alapítvány és a romániai partner önkéntesei segítségével hagyományos veteményeskerti növényeket ültetnek, de egy-egy nagyobb gyakorlókertet is kialakítanak.

Czirle Csaba, a program szakmai vezetője hozzátette, hogy a gyermekek szeptember hónapban vetőmaggyűjtő kirándulásokon is részt vehetnek majd, ahol felkeresik a helyi gazdálkodókat és őstermelőket, hogy vetőmagokat gyűjtsenek, amelyeket tavasszal elültethetnek.

A program – amelybe Gyula mellett Békéscsaba, Battonya, Kétegyháza és Mezőhegyes is bekapcsolódott – novemberben egy vetőmagbörzével zárul, ahová 250 általános iskolás diákot várnak.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)