Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bíróságtörténeti konferenciát rendeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. szeptember 06. 18:45
Bíróságtörténeti konferenciát rendeztek Gyulán
A Gyulai Törvényszék második alkalommal adott otthont a tanácskozásnak

Második alkalommal rendezett bíróságtörténeti konferenciát városunkban a Gyulai Törvényszék. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás pályázata keretében megszervezett Részletek az ítélkezési tevékenység történetéből, különös tekintettel a Békés megyei vonatkozásokra című egynapos tanácskozást szeptember 6-án nyitották meg a Gyulai Törvényszék dísztermében, ahol bejelentették: az idén 120 éves gyulai bírósági palota bekerült a megyei értéktárba.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke megnyitóbeszédében kifejtette: második alkalommal nyílt lehetősége a Gyulai Törvényszéknek arra, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás pályázat keretében bíróságtörténeti konferenciát rendezzen városunkban. Kiemelte: a program összeállításában ügyeltek voltak arra, hogy az előadások témakörének legyen Békés megyei kötődése vagy aktualitása.

A törvényszéki elnök említést tett arról, hogy a Gyulai Törvényszék épületét 1899. október elsején adták át, így hamarosan a 120. évfordulóját fogják ünnepelni. Ennek kapcsán jelentette be örömmel, hogy szeptember 7-én, szombaton a Békés Megyei Közgyűlés Megyenapján személyesen veheti át azt az okiratot, amely kimondja: bírósági palota néven a Gyulai Törvényszék impozáns épületét is felvették a Békés Megyei Értéktárba.

 

Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde köszöntőjét Bagossyné Körtvélyesi Mária bíró tolmácsolta az ünnepségen. Elhangzott: idén 170 éve választotta szét az Országgyűlés a bíráskodást a közigazgatástól, és ezzel megteremtette Magyarországon az igazságszolgáltatást mint önálló hatalmi ágat. Emellett a bírói függetlenséget is deklarálta. A határozat következtében megszületett a munkája iránt elkötelezett, szakmailag felkészült, a társadalmi feladatait értő és ennek felelősségével szembe néző független bírói modell, amely megalapozta a mát, alakítja a jövőt. A jelen kapcsán Handó Tünde a környezettudatos és családbarát bírósági intézkedésekről is megfogalmazta gondolatait, és gratulált a gyulai eseményhez, a lendületes példaértékű tevékenységhez.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A konferencián elsőként Homoki-Nagy Mária, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Magyar Jogtörténeti Tanszékének vezető egyetemi tanára tartotta meg Szemelvények a Gyulai Törvényszék bírói gyakorlatából című előadását. A bírói tekintély szimbólumáról, a talárról Bódiné Beliznai Kinga, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékének docense értekezett, a független magyar bírósági rendszer születéséről Takács Tibor, a Wolters Kluwer Hungary Kft. ügyfélkapcsolati menedzsere beszélt. Wlassits Gábor, a Gyulai Törvényszék nyugalmazott törvényszéki tanácselnöke szintén a Gyulai Törvényszék bírói gyakorlatába nyújtott betekintést.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)