Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Délutáni pihenő!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2019. augusztus 18. 11:00
Délutáni pihenő!
Lehullott gyümölcsök

 

Forrás: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A forró napok nagyon igénybe veszik a növényeket és az őket gondozó kertészkedőket. Régen, amikor még nem a média irányította az életünket, hanem a körülmények, akkor a nappal együtt keltek a kertészek, a földmívesek és a tyúkok.

A délutáni pihenő viszont mindig kötelező volt a túlélés érdekében. A pihenő után kezdődött a második műszak. Ilyenkor szedték össze a lehullott gyümölcsöket a jószágoknak (sertés, szarvasmarha, ló stb.), jobb esetben jutott pálinkának is belőlük, hiszen az a kert megszentelt leve!

A nap végén öntözni kellett. Tegyük ezt mi is! A nagy vízmennyiséget felvevő zöldségeinknek több vizet adjunk! Az árasztásos, barázdás öntözés ugyan fáradságos munka eredménye, de nagyságrenddel célravezetőbb, és két öntözés között a növényeink nagyobb biztonságban vannak. A pázsitunkat minden este frissítsük fel, mert könnyen áldozatul eshet a nagy hőségnek. Ezeken a forró napokon a növényvédelmet, ha lehet, mellőzzük, mert könnyen megperzselődnek a növényeink.

Ha nagyon szükséges, napnyugta után vegyük a hátunkra a permetezőgépet. A gyomirtás persze más! A totális gyomirtást ilyenkor is végrehajthatjuk, de nagyon vigyázva, mert pl. a Glyfozát-tartalmú szerek is rákkeltőek!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)