Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bay Zoltánra emlékeztek a gyulavári református temetőben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. július 24. 16:00
Bay Zoltánra emlékeztek a gyulavári református temetőben
A világhírű fizikus 119 évvel ezelőtt született

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Bay Zoltán világhírű fizikus és feltaláló születésének 119. évfordulójára emlékeztek július 24-én a gyulavári református temetőben.

A megemlékezésen Márky-Zay Lajos csillagász mondott beszédet, amelyben elmondta, nemrég volt a holdra szállás ötvenedik évfordulója, ennek kapcsán pedig felelevenített egy történetet, miszerint Neil Armstrong azt mondta egyszer Bay Zoltánnak, hogy tudja, ő már előtte elérte a holdat.

A csillagász hozzátette: amikor leleplezték a tudósról készült festményt, akkor Bársony István akadémikus szorgalmazta, hogy teremtsék meg annak a törvényes keretét, hogy a Washingtonban elhunyt Bay Zoltán visszakaphassa a magyar állampolgárságát. Mint mondta, ez a mai társadalom adóssága a tudós családjával szemben.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Márky-Zay Lajos hangsúlyozta: Bay Zoltánnak a kommunista diktatúra miatt kellett elhagynia a hazáját, ezért fosztották meg az állampolgárságától. A kérdést megvizsgálta a miniszterelnökség, majd kiderült: az állampolgárságtól megfosztó határozatok hatályának megszűnéséről szóló 1990-es törvény értelmében a tudós is visszakapta állampolgárságát, az özvegyét rosszul tájékoztatták.

A köszöntő után Hegedűs István áldotta meg a sírhelyet, majd a résztvevők koszorúkat és virágokat helyeztek Bay Zoltán nyughelyén.

GYULAI HÍRLAP • 2019. július 24. 15:30
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)