Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitotta kapuit a Gyulai Nyári Művésztelep

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. július 06. 09:00
Megnyitotta kapuit a Gyulai Nyári Művésztelep
Az alkotók július 20-ig élvezik városunk vendéglátását

Művésztelepesekkel népesült be július első hetében az Erkel Ferenc gimnázium kollégiuma és három osztályterme. Az alkotók három hétig maradnak városunkban, ittlétüket idén is egy zárókiállítás koronázza meg. A tárlat az Erkel Ferenc Művelődési Központ galériájában nyílik meg július 18-án délután 5 órakor.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Műteremmé alakult át a napokban az Erkel Ferenc gimnázium néhány osztályterme. A Gyulai Nyári Művésztelep alkotói ezekben a terekben hozzák létre három héten át munkáikat, két budapesti modell közreműködésével. Emellett a természetbe is kimennek, utcákat, tereket, folyóparti részleteket örökítenek meg, hagyományaikhoz hűen. A legkvalitásosabb festményekből, grafikákból és kisplasztikákból július 18-án délután 5 órakor nyílik kiállítás az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában.

Albrecht Júlia képzőművésztől, a telep vezetőjétől megtudtuk, július második hetében, este nyolctól tematikus előadásokra várják az érdeklődőket az Erkel-gimnázium kollégiumába. Első meghívottjuk, Bodnár Katalin, a Néprajzi Múzeum munkatársa a múzeumpedagógia alapjairól és hasznosságáról osztja majd meg gondolatait hallgatóságával, július 8-án, hétfőn. Kedden és szerdán immár visszatérő vendégként Buglya Sándor filmrendező, operatőr, producer és egyetemi tanár az animációs filmekről fog értekezni. Az említett rendezvényeken ingyenes a részvétel.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A művésztelepesek mindemellett a szeptemberben esedékes jubileumi kiállításukra is nagy erőkkel készülődnek. A tárlat a Gyulai Iskola és az új művésztelep fennállásának ötven esztendejébe nyújt majd betekintést, nem csak képzőművészeti alkotások, hanem fotók és filmfelvételek segítségével is. A kiállítás szeptember derekától tekinthető majd meg a Kohán Képtárban. Az eseményt egy egész napos foglalkozássorozat fogja kiegészíteni, ennek kidolgozására Bodnár Katalint kérik fel.

Szintén az ötvenedik évfordulóhoz kapcsolódik az a kötet is, amelynek előkészítő munkálatai már öt éve megkezdődtek, az utolsó simítások viszont még hátra vannak. Megjelenését az év végére, legkésőbb a jövő év elejére tervezik. A kiadvány szintén a művésztelepeseket összefogó Gyulai Iskola történetének lesz az első alapos ismertetője. A részletekről később tájékoztatjuk olvasóinkat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)