Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulai anzix

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2023. augusztus 05. 16:00
Gyulai anzix
Megnyílt a Gyulai Nyári Művésztelep zárókiállítása

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az ötvenötödik Gyulai Nyári Művésztelep zárókiállítását nyitották meg augusztus 4-én az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

Horváth Ildikó, a Gyulai Művésztelep Egyesület elnöke elmondta, az idei művésztelep a Gyulai anzix címet kapta, a tagok pedig leginkább a szabadban alkottak idén, egy alkalommal pedig „akciófestést” szerveztek, amely során egy külső helyszínen egyszerre festettek az alkotók.

Kiemelte: a művésztelep sokaknak második otthona, a Gyulán töltött minőségi idő alatt csak azzal foglalkoznak, amit igazán szeretnek, az alkotással.

kocsis jános

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A tárlaton akvarell, pasztell és olajfestmények, illetve szobrok, fotók és egy videóinstalláció lett kiállítva, összesen harminchárom alkotás.

A kiállítást Kocsis János idegenvezető nyitotta meg. Mint mondta, a művésztelep, valamint az azt lezáró tárlat, minden évben jelentős eseménye a fürdőváros kulturális életének, amelyen idén tizenöten vettek részt, az alkotók Budapestről, Zsámbékról, Nagymarosról, Salgótarjánból és Kötegyánból érkeztek.

Hangsúlyozta: a hazánkban működő művésztelepek közül a gyulai a legrégebbi, amely megszakítás nélkül működik, immár ötvenöt éve.

horváth ildikó

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kifejtette, hogy a művésztelep megálmodója Tóth Tibor festőművész volt, aki az 1960-as évek második felében hozta létre a közösséget, amelyhez sokan csatlakoztak a kor művészei közül. A cél az volt, hogy a korábbi művészi tradíciókat ne hagyják elveszni, adják át azokat a következő generációknak.

Hozzátette: mindehhez szükség volt egy fogadóképes helyszínre, ahol adottak a megfelelő körülmények, ahol bőven van téma, így került Tóth Tibor látókörébe Gyula városa, amely kiváló helyszínnek bizonyult.

Az idegenvezető elmondta, a művésztelep idei címe „gyulai képeslapot” vagy „látképet” jelent, a művészek műteremben és a szabadban is dolgoztak, valamint idén sem maradtak el a művészeti előadások sem.

A tárlatot szeptember 13-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)