Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gálaműsoron mondták ki kórusban a diákok, hogy: EDÜ volt, EDÜ van, EDÜ lesz!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • MAGAZIN • 2019. május 26. 10:15
Gálaműsoron mondták ki kórusban a diákok, hogy: EDÜ volt, EDÜ van, EDÜ lesz!
A PowerBeat Ütőegyüttes zsebelte be az idei EDÜ egyik fődíját

Négy főkategóriában hirdettek abszolút győztest az idei Erkel Diákünnepek május 25-i gálaestjén az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A zsűri döntése alapján abszolút győztes lett a szekszárdi Loboda Izabella, a szegedi Nagy Tóth Dominika, Lengyel Anna és Virágos Nóra táncos, a nyíregyházi Tóth Márton István filmes és a gyulai PowerBeat Ütőegyüttes. A közönségdíjat hosszúra nyúlt feszült pillanatok után egy „maratoni futó” hozta meg a hódmezővásárhelyi Hévízi Izabellának. Az EDÜ-t koncert zárta a várkertben.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ színháztermét megtöltő több száz fiatalt és az őket kísérő pedagógusokat Fodor György, a gyulai Erkel Ferenc gimnázium tanára, az EDÜ egyik főszervezője köszöntötte. Elmondta, a fesztivál ötvenhat éve indult, ám a mai diákoknak mégis olyasvalamiben sikerült részt venniük, ami nem valaminek a vége, hanem inkább a kezdete, hisz az EDÜ óriási megújuláson ment át.

A műsorvezető aláhúzta: egy tizenöt alkategóriából álló hatalmas diákfesztivált sikerült megvalósítaniuk, több mint kétszáz segítővel és hozzávetőleg ezer diák megmozgatásával. Az irodalmi főkategória versre, prózára, irodalmi színpadra, önálló irodalmi alkotásra és Slam Poetry-re tagolódott, a látványkategória képző- és iparművészetre, fotóra és filmre, a táncon belül néptáncot, illetve tánc és mozgás alkategóriákat neveztek meg, a zenében szólóéneket, énekkart, kamarakórust, népdalt, hangszeres népzenét, szólóhangszert, kamaraegyüttest és könnyűzenei együttest. Utóbbi a legnépszerűbb kategóriák egyike lett. Fodor György kiemelte: ezt az újraszerkesztett örökséget szeretnék továbbvinni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Az is újdonságnak számít, mutatott rá a konferanszié, hogy volt egy főtámogatója is az idei EDÜ-nek, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nkft., vagyis az Előretolt Helyőrség Íróakadémia. A műhely nevében Demeter Andrea operatív szervező üdvözölte a jelenlévőket és a kezdeményezést. Kifejtette: nagy örömmel kapcsolódtak be az EDÜ lebonyolításába, hisz immár visszatérő vendégek Gyulán. Szeptemberben harmadik alkalommal tartják majd meg itt a szabadegyetemüket. Felidézte: amikor megfelelő helyszínt kerestek a rendezvényüknek, és kipróbálták Gyulát, úgy döntöttek, nem kívánnak a jövőben máshová menni. Az idei EDÜ szervezését Demeter Andrea professzionálisnak találta, a produkciókat színvonalasnak.

A gálaesten kiosztották a fődíjakat és megnevezték az alkategóriák aranyérmeseit. Az okleveleket Farkas Mária nyugalmazott pedagógus, az ötvenhat évvel ezelőtti első EDÜ egyik részvevője és Demeter Andrea nyújtották át a győzteseknek. Az irodalom nagykategória vers és próza kategóriájának aranyérmét Loboda Izabella, a Szekszárdi Garay János Gimnázium tanulója vehette át. Irodalmi színpad kategóriában a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium Vasvári Színjátszó Köre nyert. Önálló irodalmi alkotásban a szintén nyíregyházi Magyar Boglárka műve találtatott a legjobbnak. A Slam Poetry műfajában a miskolci Lévay József Református Gimnázium diákja, Lisztóczki Péter vitte el a prímet. Az abszolút fődíjnak viszont Loboda Izabella örvendhetett.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Képző- és iparművészetben aranyérmet Bagdi Csengének, a békéscsabai Szent-Györgyi Albert szakgimnázium diákjának nyújtottak át. Fotó kategóriában Bogár Johanna, a gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium tanulója jeleskedett. A legprofibb filmet Tóth Márton István, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium diákja nyújtotta be Mélypont címmel. Látvány főkategóriában is ő vitte el a fődíjat.

A tánc és zene főkategória néptánc alkategóriájának aranyérmével Serbán Erzsébetet tüntették ki, a gyulai Göndöcs Benedek középiskolába képviselőjeként nevezett be a vetélkedőre. Tánc és mozgás alkategóriában három szegedi lány, Nagy Tóth Dominika, Lengyel Anna és Virágos Nóra remekelt. Mindhárman a Tömörkény István gimnáziumból érkeztek Gyulára, ahonnan abszolút sikerrel térek vissza, hisz a főkategória fődíját is bezsebelték.

Szólóének alkategóriában Bata Viola, a Szilády Áron Református Gimnázium diákja győzött, énekkar és kamarakórus kategóriában a tatabányai Árpád-gimnázium vegyeskara, népdal és hangszeres zene kategóriában pedig szintén a kiskunhalasi Szilárdy-suli.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Nem maradhatott ki az aranyérmesek közül a gyulai Szegedi Réka Panna, a békéscsabai Bartók Béla művészeti szakközépiskola hallgatója sem, aki furulyásként szólóhangszer kategóriában szorított mindenki mást maga mögé. Könnyűzenében szintén egy gyulai lett a legjobb, a jól ismert PowerBeat Ütőegyüttes. A banda a főkategóriában is a legkiválóbbnak bizonyult.

Legutoljára a közönségdíjat osztották ki: ezt egy „maratoni futó” hozta meg hosszú várakozás után. Az elismerés a hódmezővásárhelyi Hévízi Izabellát, és közvetetten a csapatát, a Bethlen Gábor Református Gimnázium színjátszóit tette boldogabbá. A többi aranyérmeshez hasonlóan a fiatal tehetségnek egy osztálykirándulás ütötte a markát.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Az ünnepségen valamennyi kategória győztese fellépett, de láthattuk a szólóhangszer különdíjasát, a Trió 205 együttest is, amely a miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumból jött el városunkba, a próza kategória különdíjasát, Ács Vanesszát, a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium diákját. Meghallgathattuk Poon Chiu Leuk Williamet, aki cserediákként tanul Kiskunhalason. Az ünnepségen zongorán, majd kínai fuvolán játszott. Megmutatta magát Németh Nóra is, az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium tanulója, aki tanára, Vereckei Attila basszusgitár-kísérete mellett kápráztatta el publikumát énekhangjával.

A gálaesten levetítették a nyíregyházi Tóth Márton István aranyérmes kisfilmjét is a közösségi média veszélyeiről, de helyt adtak a világot jelentő deszkákon a szegedi Visítozó Pici Cicák énekkarnak, a miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium Bartók Ütőegyüttesének és Bartók Boys formációjának, valamint Sebő Bojánának, aki az önálló irodalmi alkotás kategóriában tarolt szabadversével. Az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium népzenészei ír dalokat adtak elő.

A megújult EDÜ koncertekkel, diszkóval és tűzijátékkal zárult a várkertben.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)